Norvégia-Magyarország 1:1 avagy mire jó a civil társadalom?

A Norvég Civil Támogatási Alap civil társadalomról alkotott (jövő)képében a hazai civil szervezetek nem csupán végrehajtóként, szolgáltatóként jelennek meg a társadalomban. Nem az határozza meg működésüket, hogy mit várnak tőlük a döntéshozók, hanem az, hogy mire van szükségük a közösségeknek, amelyeket képviselnek. A demokratikus értékek nem csak jelszavak szintjén, hanem napi működésükben is tetten érhetők. A civilek legyenek kíváncsiak, merjenek megkérdőjelezni törvényszerűnek tűnő társadalmi, intézményi folyamatokat, és legyen bátorságuk ahhoz, hogy olyan problémákat és válaszokat fogalmazzanak meg, amit mások korábban még soha. Tisztában vagyunk azzal, hogy a hasonló folyamatok beindulása és kiteljesedése csakis az emberek és közösségek hitén és munkáján múlik. Nem a pénzen. Hiszen számos olyan kezdeményezés vált már mozgalommá, amely mindenféle anyagi forrás nélkül indult, ugyanakkor több program maradt hatástalan rengeteg forrás ellenére. Mi azt reméljük, hogy az általunk biztosított anyagi, szakmai és emberi támogatással hozzásegíthetünk számos civil szervezetet és közösséget ahhoz, hogy elinduljanak és bizonyítsák: a világot igenis olyanná tudjuk formálni, amilyenné szeretnénk. Nem maradéktalanul persze, de nem is eredménytelenül.

Ennek megfelelően minden olyan civil szervezet figyelmébe ajánljuk pályázati kiírásainkat, amelyek meglévő programjaik fenntartásán, saját bevételeik és szakmai presztízsük biztosításán túl nyitottak arra, hogy az általuk képviselt közösségek tagjaival partnerként leülve, közös problémákat, és lehetséges válaszokat megvitatva egy olyan tervet küldenek be, aminek hatásosságában valóban hisznek, és ami valamiben újat jelenthet a szektor vagy a közösség számára.

Mi cserébe ígérjük, hogy nem kérünk be feleslegesen dokumentumokat, nem szabunk meg teljesítendő (és teljesíthetetlen) tevékenységeket, nem kérünk körmönfont végeláthatatlan mondatokat, betartjuk a határidőket és partnerként visszajelzünk minden megkeresésre és pályázatra.

Valós igényekre épülő, részletesen átgondolt és bemutatott terveket érdemes küldeni hozzánk. Olyan pályázatokat, amelyek megvalósításában minden érintettnek fontos szerepe van. Amelyek hatása valóban megerősíti a közösségeket, közelebb hoz egymáshoz távolinak tűnő társadalmi csoportokat. Amelyek fejlesztik az eltérő csoportok felelősségvállalását és aktivitását. Amelyek megerősítik a hitet az emberekben, hogy egyikünk sem ér kevesebbet a másiknál, és mindannyiunknak fontos szerepe van Magyarországon, ahol élünk.

Minden pályázatot sajnos nem tudunk támogatni. Erre nincsen elegendő forrásunk, de nem is tartjuk feladatunknak azt, hogy olyan civil szolgáltatásokat támogassunk, amelyek alapvetően állami feladatokat ellátásáról szólnak, vagy amelyek nem mutatnak túl pusztán a szabadidő örömteli eltöltésén, vagy amelyek több-kevesebb sikerrel évek óta az ország számos pontján változatlan formában működnek.

Akinek anyagi támogatást nem lesz módunkban biztosítani, annak is kívánjuk, hogy hittel és eredménnyel tudja tovább folytatni a munkáját.

A pályázat részletei itt érhetőek el: http://norvegcivilalap.hu/hu/palyazati-dokumentumok