Támogatott projektek

Projekt címe "Tarts velünk!"- Pszichotraumatológiai képzés helyi szakembereknek
Projektazonosító NCTA-2014-10779-C
Témakör Közösség és szervezetfejlesztés
Szervezet neve Cordelia Alapítvány a Szervezett Erőszak Áldozataiért
Levelezési cím 1136 Budapest, Kárpát u 1/b
Telefon +36 1 349 14 50
Email barna.maria@cordelia.hu
Honlap http://cordelia.hu/
Projektfelelős Barna Mária
Projekt időszaka 2015. augusztus 3. - 2016. április 30.
Támogatás összege 13,905 €

A menekülttáborokat fogadó városokban kiemelkedően magas a menekültellenesség, amelyet a helyi szélsőjobb is erősít, emiatt az ott élő menekültek problémákba ütköznek az integráció során. A legnehezebb helyzetben talán azok a traumatizált, pszichés, mentális problémákkal küszködő menedékkérők és menekültek vannak, akiknek a Cordelia Alapítvány igyekszik segítséget nyújtani, hiszen ők kevéssé támaszkodhatnak saját erőforrásaikra a nehézségek leküzdésében. Az alapítvány a projekt megvalósításával célul tűzte ki, hogy reális tudást adjon át a diákoknak a menekültekről, ezáltal eloszlatva bennük az idegenellenesség gondolatát; kapcsolódási pontokat kerestek, amelyek segítenek számukra a debreceni menekültek ellátásának szociális körülményeinek javításában, s mindezt fel tudják használni a későbbiekben is; önkénteseket vontak be a menekültek rehabilitációs és integrációs folyamataiba - a cél a helyi közösség aktivizálása is volt. A projekttel elindították a menekültügyi, a tábori intézmények és a helyi képzési központok együttműködését is.
A projekt során megvalósított képzéseken elhangzott tananyagot részleteiben kidolgozták, a menekültügy különböző aspektusait fedték le vele. Képzéseket tartottak a debreceni egyetemisták, szakkollégiumok és diákcsoportok részére, amely alkalmakkor többek között a menekültek traumáiról, pszicho-szociális rehabilitációjáról valamint „burnout” prevencióról volt szó. A képzések során a hallgatók egy új szemszögből ismerkedhettek meg a napjainkban nagyon aktuális helyzettel, így formálva a róluk kialakított képet. A Cordelia szakembereinek (a táborban dolgozó pszichiáterek, pszichológusok, szociális segítők, tolmácsok) mentorálásával a képzésbe bekapcsolódott fiatalok szakmai gyakorlatot szerezhettek a menekülttáborban, bekapcsolódhattak a Cordelia tevékenységébe saját szakterületükön, s mindemellett a hallgatók olyan szakemberektől kaptak információt a képzés során a menekültekről, akik naponta dolgoznak velük.
A projekt egyik fontos eleme volt a folyamatos disszemináció és sajtónyilvánosság. A projektről oktatóvideó készült, amely elérhető az alábbi linken: https://www.youtube.com/watch?v=fZfqvJSYiB8

 

Vissza a projektekhez