Támogatott projektek

Projekt címe TEXTILMAMI avagy kisgyermekkel, gyermekünk jövőjéért
Projektazonosító NCTA-2014-10808-E
Témakör Környezetvédelem és fenntartható fejlődés
Szervezet neve Tegyünk Együtt Természetünkért, Társadalmunkért, Jövőnkért Egyesület
Levelezési cím 6723 Szeged, Olajos utca 10/A II.em 8.
Telefon +36308930219
Email janomanocska@gmail.com
Honlap http://tettjovonkert.hu
Projektfelelős Janó Éva
Projekt időszaka 2015. április 1. - 2016. április 24.
Támogatás összege 9,984 €

A projekt elsősorban az eldobható pelenka használattal járó környezeti, egészségügyi és a családokra nehezedő gazdálkodási problémákra kívánt válaszolni a  mosható pelenkák és az ökologikus tisztítószerek népszerűsítésével és hozzáférhetővé tételével. Ennek érdekében a tevékenységek leginkább a szemléletformálást és ismeretterjesztést szolgálták: Szeged-szerte terjesztett információs szórólapok és plakátok mellett 13 alkalommal tartottak különböző foglalkozásokat a MASZK Egyesülettel közösen működtetett szegedi Textilmami baba-mama klubban, amit 12 alkalommal egészítettek ki felkérésre Szegeden és környező településeken tartott előadások és worshopok, valamint 9 alkalommal vásárokon, fesztiválokon való standos kitelepülések. Ebbe a sorba illeszkedett négy nagyobb szabású rendezvény, amiből egy a 2016. évi szegedi Zöldszarvú Hét volt. Mindezek révén összességében több ezer embert, illetve családot sikerült elérni, s amelynek révén egy kisebb támogató közösséget is sikerült kiépíteni.

Az érdeklődőknek gyakorlati foglalkozásokat is szerveztek – egy 16 alkalmas horgoló tanfolyamot, egy hét alkalmas születésfelkészítő tréninget, és egy öt alkalmas kötő tanfolyamot. Emellett további három alkalommal szerveztek workshopot tisztítószer- és kozmetikum készítés témában, ami több tucat kismamát ruházott fel a kapcsolódó ismeretekkel, készségekkel.

A példaértékű projekt egyik legfőbb eredménye a létrehozott pelenkakölcsönző szolgáltatás, amely egyszerre biztosít lehetőséget a kipróbálásra, tapasztalatszerzésre, valamint arra, hogy az alacsonyabb bevételű családok is hozzájussanak az alternatív lehetőséghez. A megvalósítás során együttműködést kezdeményeztek a védőnői hálózattal, aminek révén egyetemi hallgatóknak és több mint ötven védőnő számára is bemutatták kezdeményezésüket és a modern mosható pelenka előnyeit.

A projekttel 2015-ben az egyesület Ozone Zöld-díjat nyert.

 

Vissza a projektekhez