Támogatott projektek

Projekt címe Közösségfejlesztés Ószajlán
Projektazonosító NCTA-2015-10908-C
Témakör Közösség és szervezetfejlesztés
Szervezet neve Tarnagyöngye Egyesület
Levelezési cím 3334 Szajla, Kossuth Lajos út 37.
Telefon 06 30 586 9517
Email tarnagyongye.egyesulet@gmail.com
Honlap http://www.tarnagyongye.hu
Projektfelelős Németh Friderika
Projekt időszaka 2015. március 1. - 2016. április 30.
Támogatás összege 14,957 €

Szajla 650 fős falu Heves megye északi részén, a pétervásári kistérségben. Ők korábban a 47 leghátrányosabb kistérség közé tartoztak, a 2004-es szabályozás óta pedig a 28. legrosszabb helyzetű (komplex programmal is fejlesztendő) járás. Szajla község településrésze Ószajla, amely valójában a falu eredeti része, az újfalu később épült köré. Ószajlán lakik a falu népességének kétharmada, ők többségükben romák. Mélyszegénységük, jövedelemnélküliségük miatt még bolt sem működik. Az újfaluban található az óvoda, de az iskolások Sirokba járnak át. A közösségi közlekedés az iskolások napirendjéhez igazodik, vagyis a felnőttek nem tudnak eljutni olyan településekre, ahol munkát találhatnának. Így teljesen kiszolgáltatottak az önkormányzat által szervezett közmunkának, amely egyrészt kiszámíthatatlan, másrészt erősíti a zártságot, a reményvesztettséget. A tartós mélyszegénység mellett sajátos közösségi problémák is nehezítik az itt élők helyzetét, mint például a magas talajvíz, illetve nincs szennyvízelvezetés és térerő sem a térségben.
A projekt elsődleges célja volt az egyesület taglétszámának és kapacitásának növelése, valamint az Ószajlán élő emberek között egy közösség fejlesztése. Vagyis olyan helyi közösség fejlesztése, ahol a tagok aktívan részt vesznek a fejlesztésekben: kiutat találni a mélyszegénységből.
Ennek érdekében jógyakorlat-látogatásokat szerveztek, amelyeken részt vettek a helyi döntéshozók és a közvéleményt formáló személyek. Az egyesület tagjai és az önkéntes segítők családjaikkal közösen a SZOMARO Egyesületet látogatták meg Szomolyán. A cél az volt, hogy megismerkedjenek más szervezetekkel, azok hogyan működnek, mik a céljaik, terveik. Szervezetfejlesztő tréningek valamint civil műhelyek valósultak meg. A projekt munkatársai az önkéntesek segítségével havonta közösségi programokat szerveztek a falu lakosai számára, heti rendszerességgel pedig klubfoglalkozások valósultak meg a helyi gyerekeknek és fiataloknak. A projekt során felújították a közösségi házat is.
Az eredmény: a projekt hatására megkezdődött azon problémák felszámolása, amikkel napi szinten küzd a falu lakossága, de a lakosság és a városvezetés eddig még nem tett lépéseket az ügyek megoldására. A hátrányos helyzetű, mélyszegénységben élő embereket igyekeztek kimozdítani a helyzetükből, jövőképet mutattak számukra, és hosszú távon próbálják tovább javítani az életminőségüket. Ha a közösségi életük, „szerepeik” kialakultak, javultak, élethelyzetük nem kilátástalan.

 

Vissza a projektekhez