Támogatott projektek

Projekt címe A közösség adomány - önkéntesekkel és bögrékkel a nyíregyházi közösségi életért
Projektazonosító NCTA-2015-10943-D
Témakör Ifjúsági és gyermek ügyek
Szervezet neve Tabulapláza Alapítvány
Levelezési cím 4400 Nyíregyháza, Kéz u 25/a
Telefon 0630437617
Email fekete.evi@gmail.com
Honlap http://tabulaplaza.hu
Projektfelelős Fekete Éva
Projekt időszaka 2015. május 1. - 2016. április 30.
Támogatás összege 11,371 €

A projekt célja egy olyan Közösségi Kávézó létrehozása volt Nyíregyházán, amelyet 14-26 év közötti fiatalok üzemeltetnek önkéntes alapon. Egy olyan közeg kialakítása volt a cél, amelyből a fiatalok aktív részvételükkel profitálhatnak (erkölcsi értelemben és munkatapasztalat szempontjából), illetve egy olyan tér kialakítása, amely hosszú éveken át szellemi és közösségi térként funkcionál.

A szervezetre irányuló kimagasló figyelemnek és felajánlásoknak köszönhetően a tervezett időpont előtt sikeresen kialakították a közösségi teret. A projekt megvalósítói egy adománygyűjtő nap keretében várták a felajánlásokat. Az eseményen résztvevők hagyatékokból származó tárgyakat, tányérokat, poharakat és bútorokat adományoztak a szervezetnek, a felújítás pedig helyi vállalkozók segítségével valósult meg. A projekt megvalósítói felkeresték a nyíregyházi középiskolák képviselőit és személyes találkozóra invitálták őket és részletesen tájékoztatták őket a projektről. Ennek során 4 középiskolával és 5 szervezettel, intézménnyel működtek együtt. A nyíregyházi fiatalokat online űrlapokkal, facebookos hirdetéssel és az iskolák személyes megkeresésével érték el. Összesen 31 fiatal közösségi szolgálatos diák tevékenykedett a Labor Caféban a projektben. A résztvevők mentorálásban és kortárssegítésében részesültek. A fiatalok 2 alkalommal tréningen vettek részt, ahol mindkét esetben az önkéntességgel foglalkoztak. A tréning során a résztvevő fiatalok megtalálták azokat a feladatokat, amivel azonosulni tudnak. A csapatépítő programok rendszeres részei voltak a projektnek. A közösség igénye alapján háromhetente szerveztek olyan rendezvényeket és programokat, amelyeken az ötleteiket prezentálhatták és egymással ismerkedhettek. A fiatalok részt vettek közösségi rendezvényeken is, amelyek a csapatépítő alkalmak során prezentált ötletekből kerültek megvalósításra.

A közösségi térben rendszeresen megforduló fiatalokat (közösségi szolgálat) felkészítették a megtervezett és a saját egyéni érdeklődésüknek és képességeiknek megfelelő feladatok elvégzésére. A létrejött egy 15 főből álló megbízható, önállóan döntéseket hozni képes csapat, amely képes egymással egyeztetve beosztani a kávézó működtetéséhez, kommunikációjához és programjaihoz kapcsolódó tevékenységeket. A kialakított közösségi térnek köszönhetően 31 fiatal a saját ötleteit valósíthatta meg, a kortársaikkal közösen végezhettek szabadidős tevékenységet, aktivizálták közösségépítő képességeiket, illetve hasznosan töltötték el a szabadidejüket.

 

Vissza a projektekhez