Támogatott projektek

Projekt címe Indiai/cigány kulturális kavalkád
Projektazonosító NCTA-2015-10975-F
Témakör Jóléti szolgáltatások társadalmilag sérülékeny csoportoknak
Szervezet neve "Romano Trajo" Cigány Kulturális és Közművelődési Egyesület
Levelezési cím 4244 Újfehértó, Szent István út 70. -
Telefon +36 30/ 6226694; +36 70/5128355
Email virag.romanotrajo@gmail.com
Honlap http://-
Projektfelelős Erdei Virág
Projekt időszaka 2015. augusztus 1. - 2016. április 30.
Támogatás összege 1,735 €

Olyan kulturális eseménysorozatot hoznak létre és mutatnak be, mely növeli a cigány fiatalok identitástudatát, segíti művészeti fejlődésüket, s csökkenti az előítéleteket a többségi társadalomban. Tervezett tevékenységeik: színjátszókör létrehozása színdarab előadásával Tiszadobon és Nyíregyháza-Nyírszőlősön, indiai/roma nap fotókiállítással, zenével, tánccal, hennafestéssel, indiai teákkal valamint cigány származású amatőr festő képeinek kiállításával, könyvbemutatójával. Célcsoportjuk a tiszadobi általános iskolában tanuló elsősorban hátrányos helyzetű, főleg roma és állami gondozott fiatalok, s a település összlakossága. Nyíregyháza-Nyírszőlős általános iskolája, a településrész lakossága, az itt működő lakásotthonok, befogadó- és átmeneti otthon, közvetetten pedig Nyíregyháza összlakossága.
A két települést igény szerinti (konzultáció alapján történt) kulturális tartalmakkal töltik meg, hozzájárulnak a helyi lakosok szabadidejének hasznos eltöltéséhez, a cigányságról szóló kulturális ismeretterjesztéshez, így a velük szembeni tolerancia növeléséhez.
Minden programelem fenntartható, továbbiakban is bemutatható, hiszen kulturális terméket hoz létre. A többségi társadalom résztvevői a cigány kulturális programokon jól érzik magukat, látják a cigányság értékteremtő munkáját, produktumait. A kisebbségi csoport önbizalma, kulturális öntudata nő, javul az együttműködés a cigányok és nem cigányok között. A programban a települések adekvát intézményeivel működnek együtt.

 

Vissza a projektekhez