Támogatott projektek

Projekt címe TEDD MEG AZ ELSŐ LÉPÉST! - Együtt a nőkkel a hozzáférhető, tiszteletteljes szülészeti ellátásért
Projektazonosító NCTA-2015-11004-B
Témakör Női jogok és esélyegyenlőség
Szervezet neve Születésház Közhasznú Egyesület
Levelezési cím 1072 Budapest, Akácfa u. 45, 4 emelet/2
Telefon +36-20-395-0556
Email fazakas.palma@szuleteshaz.hu
Honlap http://www.szuleteshaz.hu
Projektfelelős Fazakas Pálma
Projekt időszaka 2015. március 1. - 2016. április 30.
Támogatás összege 47,506 €

NCTA-2015-11004-B
Születésház Közhasznú Egyesület

TEDD MEG AZ ELSŐ LÉPÉST! − Együtt a nőkkel a hozzáférhető, tiszteletteljes szülészeti ellátásért

A projekt célja az volt, hogy a magyarországi szülészeti ellátás átlátható, egyenlő módon hozzáférhető legyen, és tisztességes bánásmódon alapuló, szakszerű ellátást biztosítson. Az egyesület kiemelten törekedett arra, hogy a nők váljanak aktív részeseivé a várandósságuknak, szülésüknek, megtalálják, hogy a jelenlegi helyzetükben milyen típusú támogatásra van szükségük, tegyék meg önmagukért az első lépést, és adjanak visszajelzést az ellátó rendszernek. Ehhez a projekt személyre szabott, komplex szemléletű támogatási formákat kínált.
Budapesten EMMA Műhely címen műhelymunka-sorozat került megrendezésre a várandósság, szülés és gyermekágy témájában, amely elsősorban védett támogató teret biztosított a nőknek. Képzett önkéntesek segítségével elindult az EMMA Vonal, amely telefonon és emailben elérhető anonim információs és segélyvonal. A segélyvonalon dolgozó önkénteseket rendszeres szupervízió támogatta. Négy szegregált közösségben interjús kutatás készült mélyszegénységben élő roma nőkkel a szülészeti ellátásban szerzett tapasztalataikról, amelynek tanulságait az egyesület magyar és angol nyelvű szakmai anyagban tette közzé. A pécsi György-telepen “Anyatársak” néven sorstárs segítő szolgáltatás indult két képzett önkéntes segítségével, akik anyatársként személyes kapcsolatra épülő támogatást nyújtanak a közösség nőtagjainak a gyermekvállalás idején.
A projekt eredményei a hozzá kapcsolódó egyéb egyesületi tevékenységekkel együtt a projektzáró konferencián kerültek bemutatásra.
A projekt pozitív hatásainak egyik meghatározó forrása a nők sikeres mobilizálása, bevonása, és az általuk megfogalmazott üzenetek radikális képviselete volt mind az EMMA Műhelyekben, mind a Másállapotot a szülészetben! Mozgalomban.

Emellett a mozgalmat kísérő médiafigyelem reakcióra késztette azokat a szakembereket is, akik korábban érdektelenek voltak vagy elzárkóztak a párbeszédtől. A szülészeti erőszak, mint a nők elleni erőszak jellemzően strukturális formája a közbeszéd tárgya lett, a médiában egyre több helyen jelent meg az ellátási gyakorlat változásának szükségességével együtt.

A projektidő alatt az Egyesület láthatósága és ismertsége tovább erősödött, aminek eredményeképpen rendszeres meghívottjaivá váltak a szüléssel kapcsolatos nyilvános rendezvényeknek. Az egyesület roma nők körében végzett tevékenysége itthon a szakmai és politikai döntéshozók körében váltott ki érdeklődést: az országos védőnői szolgálattal, és a társadalmi felzárkózásért felelős államtitkársággal is felvették a kapcsolatot.

Az egyesület szervezeti fejlődése mellett a munkatársak is jelentős egyéni fejlődésről számoltak be elsősorban a finanszírozás, szektorközi együttműködés, kommunikáció, adatokkal támogatott érdekérvényesítés és az organikus szervezeti formák tekintetében, a szervezet- és projektvezetéshez kötődő készségeik javultak.

 

Vissza a projektekhez