Támogatott projektek
Projekt címe | "Vadócba rózsát oltok, hogy szebb legyen a föld" - Kertműves Tudástár Kisteleken |
---|---|
Projektazonosító | NCTA-2015-11065-E |
Témakör | Környezetvédelem és fenntartható fejlődés |
Szervezet neve | Csermely Környezetvédelmi Egyesület |
Telefon | +36-30-269-1328 |
cseho@csermely.com | |
Honlap | http://www.csermely.com |
Projektfelelős | Csehó Gábor |
Projekt időszaka | 2015. március 1. - 2016. április 30. |
Támogatás összege | 13,434 € |
A projekt a vidéki szegénység kihívásaira és a fenntartható életmód kialakításának akadályaira kívánt válaszolni, különösen az öngondoskodási és önellátási képesség hiányára, az ezzel kapcsolatos „tanult tehetetlenség”-re, valamint az agrodiverzitás csökkenésére. Eredményeként sikerült létrehozni közösségi részvétellel és demonstrációs céllal Kisteleken a tájfajtákra szakosodott Vadóc kertet, amelyben közösségi alapon művelve számos helyi zöldségfajta magjait szaporították. A kertben a projekt időszaka alatt 33 csoportfoglalkozást tartottak különböző helyi csoportok számára (iskolások, nyugdíjasok, tanárok stb.), több mint 700 főt ismertetve meg a különleges zöldségfélékkel és a vegyszermentes zöldségtermelés módjaival. A kert köré tömörülő közösség ezzel kapcsolatos ismereteit két tanulmányúton és tíz „ökoműhely” során gyarapította, a téli hónapok folyamán pedig további nyolc foglalkozáson tudott különböző feldolgozási módokat és eszközöket is kipróbálni. Utóbbi folyamat részeként tíz különböző terméket is kidolgoztak (pl. ízesített aszalt zöldségek, cukkinis lecsó), amelyek a későbbiekben a közösségi alapon történő és közös márkanévvel való termékelőállítás és -forgalmazás alapját is képezhetik. A közösségi kert mellett ösztönözték a magán kertészkedés megkezdését is, amihez összesen 20 család számára biztosított jelentkezés és elköteleződés alapján vetőmagokat, palántákat és gyümölcsfa csemetéket, valamint két helyi intézményben alakítottak ki biokiskertet, elsősorban fűszernövényekre koncentrálva. Az érintettek számára folyamatos biokertészeti tanácsadást biztosított, a kapcsolódó tudnivalók bemutatására pedig cikksorozatot indított az önkormányzati portálon, valamint összeállított számukra „Kertműves Tudástár” címen egy kis útmutatót is. Összességében a projekt szorosabbra tudta fonni és kis-mértékben ki is tudta bővíteni a közösségi szálakat, a tudásátadás előmozdította a helyi közösség(ek) öngondoskodási képességét, fejlesztette fenntarthatósággal és egészséges életmóddal, táplálkozással kapcsolatos tudásukat, szemlélet-módjukat.