Támogatott projektek

Projekt címe “Itt vagyunk!”: országos emberi jogi kampány az LMBTQI-emberek láthatóságáért és társadalmi befogadásáért
Projektazonosító NCTA-2015-11082-A
Témakör Demokrácia és emberi jogok
Szervezet neve Magyar Leszbikus, Meleg, Biszexuális és Transznemű Szövetség
Levelezési cím 1132 Budapest, Csanády u. 4/B. II/4.
Telefon +36 1 6 333 302
Email milanovich.dominika@lmbtszovetseg.hu
Honlap http://www.lmbtszovetseg.hu
Projektfelelős Milanovich Dominika
Projekt időszaka 2015. április 1. - 2016. április 30.
Támogatás összege 49,672 €

A Magyar LMBT Szövetség “Itt vagyunk!” projektje egy országjáró kampány, valamit helyi érdekérvényesítési projektek és egyetemi előadások révén növelte a vidéken élő leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer és interszex emberek láthatóságát és társadalmi befogadását.

A Szövetség csapata plakátkampányt szervezett 7 vidéki városban, tartott két képzést, létrehozott 3 interaktív játékot, s további érzékenyítő eszközöket többezer példányban. Sátras megjelenésre került sor Budapesten, két nyári fesztiválon és 10 vidéki városban, ahol helyi LMBTQI-emberek mutatták meg magukat. A kampányhoz 81 új önkéntes csatlakozott, s bemutatásra került 15 videófilm is, köztük az ország első vidéki emberekkel készült előbújásfilmje.

A projekt hatására 3 új városban − Eger, Kaposvár, Zalaegerszeg − jött létre LMBTQI-csoport. Helyi aktivisták LMBTQI-témájú egyetemi előadásokat szerveztek 5 városban a legváltozatosabb területeken (iskola, média, menekültek helyzete, filmek, reklámok). Felerősödtek a helyi érdekérvényesítési törekvések: Egerben sajtótájékoztatóval egybekötött LMBTQI-témájú graffiti festésre került sor, a szegedi csoport megrendezte az első Szivárvány-hetet.

A projekt híre egymillió emberhez jutott el, köztük olyan vidéki médiumokhoz, ahol nagyon ritkán vagy eddig még soha nem foglalkoztak LMBTQI-témákkal. Olyan sajtóorgánumokban jelentek meg a helyi csoportok, melyek nagyon ritkán vagy még sohasem foglalkoztak LMBTQI-témával, Debrecenben például a 160 000 nyomtatott példányszámban megjelenő Hajdu-Bihari Napló címlapján. Lényeges, hogy az újságírókkal a helyi csoportok hosszú távú együttműködést is ki tudtak alakítani.

A projekt eredményeként tovább erősödtek a vidéki kapcsolatok, s az élénk együttműködés révén tág tere volt a tudásmegosztásnak, s a személyes megerősödésnek is. Megtörtént a helyi önkormányzatokkal, a szolgáltatókkal, iskolákkal való kapcsolatfelvétel is. A képzéseknek, a kiadványoknak és a mentori rendszernek köszönhetően a növekvő önkéntesbázis tudása, érdekérvényesítési kapacitása növekedett.

 

Vissza a projektekhez