Támogatott projektek

Projekt címe Nem vagy egyedül! Országos hálózat az LMBTQI emberek jogainak védelmére
Projektazonosító NCTA-2015-11083-A
Témakör Demokrácia és emberi jogok
Szervezet neve Háttér Társaság
Levelezési cím 1132 Budapest, Csanády u. 4/B. II. 4.
Telefon 06-1-329-2670; 06-1-238-0046
Email tdombos@hatter.hu
Honlap http://www.hatter.hu
Projektfelelős Dombos Tamás
Projekt időszaka 2015. március 2. - 2016. április 30.
Támogatás összege 49,720 €

A projekt célja az volt, hogy egy országos aktivista és ügyvédhálózat létrehozása, a jogsegélyszolgálat szolgáltatásaihoz való internetes alapú hozzáférés bővítése, a homofób és transzfób gyűlölet-bűncselekmények áldozatai körében végzett szükségletfelmérés, és jogtudatosság növelő kampány révén elérje, hogy a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer és interszexuális (LMBTQI) emberek az őket ért emberi jogi jogsérelmek esetén merjenek jogi eljárásokat indítani, és ehhez az ország bármely pontjáról azonos minőségű jogi segítségben részesülhessenek.

A projekt keretében az egyesület LMBTQI jogi kézikönyvet állított össze 2016 áprilisára, így elkészült a nemzetközi standardokat és hazai jogszabályokat, esetjogot összegző, gyakorló jogászoknak szánt kézikönyvük. A társaság a továbbiakban interjús és kérdőíves kutatást folytatott, képzéseket tartott. Ez utóbbi keretén belül 12 vidéki jogászt képeztek ki annak érdekében, hogy azok hatékonyabban tudják az áldozatok érdekeit képviselni. Továbbá jogtudatosság-növelő kiadványt (Ismerd meg a jogaidat! címmel) adtak ki, infografikákat és kisfilmeket (6 db) készítettek, okostelefon alkalmazást fejlesztettek (Jelentsd a homofóbiát! címmel). Valamint tudásátadás révén a Háttér Társaság képessé tette a vidéki LMBTQI csoportokat, hogy a jövőben maguk is helyi jogtudatosság-növelő programok folytassanak.
A projekt révén nőtt az LMBTQI közösség jogtudatossága, csökkent az egyesület által nyújtott jogsegély-szolgáltatás területi egyenlőtlensége, valamelyest nőtt a jogász szakma LMBTQI-érzékenysége, bővültek a homofób és transzfób gyűlölet-bűncselekményekkel kapcsolatos ismeretek, és nőtt a helyi LMBTQI csoportok láthatósága és érdekérvényesítő képessége.

A projekt utánra, 2016 őszére terveztek egy workshopot, amely során a jogi egyetemek, illetve a szakmai szervezetek részére bemutatták a projekt során elkészült jogi kézikönyvet. A workshoppal nem titkolt céljuk, hogy a kézikönyvet az egyetemi jogászképzésben használt tankönyvvé fejlesszék tovább.

A projekt honlapja: (http://www.hatter.hu/programjaink/jogsegelyszolgalat/nem-vagy-egyedul)

 

Vissza a projektekhez