Támogatott projektek

Projekt címe Moderal.hu - a kampány a gyűlöletmentes online-kommunikációért
Projektazonosító NCTA-2015-11207-X
Témakör Akciópályázatok
Szervezet neve Egri Újságíró Egylet Egyesület
Levelezési cím 3300 Eger, Egészségház út 27.
Telefon +36 (30) 2790005
Email weil@agria.hu
Honlap http://www.egriszin.hu
Projektfelelős Weil Zoltán
Projekt időszaka 2015. május 4. - 2015. december 4.
Támogatás összege 4,829 €

A „www.moderal.hu - a kampány a gyűlöletmentes online-kommunikációért” program célja a mediációhoz hasonlatosan az volt, hogy a negatív megnyilvánulást pozitívba fordítsa, azaz példát adjon arra, hogyan lehetne/kellene korrekt módon fogalmazni. A fősodorba tartozó médiumoknál a cikkek alatt található gyűlölködő, ám tartalmi relevanciával bíró kommenteket a MODERAL.hu a megbélyegző, kirekesztő elemektől megtisztítva jelentette meg.

A moderal.hu webfelület 11 000 főt ért el. A kampány keretében szerkesztőségek és újságírók megnyerése is zajlott a kidolgozott moderálási irányelvek széleskörű megismertetése céljából. A projekt során közvetlenül 35 újságíró és 16 médium fejezte ki elköteleződését a gyűlöletbeszéd-mentes kommunikáció irányába.

Konkrét eredmény a kommentek korrektúrázása volt elismert újságírók közreműködésével. Valamint a tapasztalati konferencia szervezése, amely rámutatott az online kommunikációs veszélyekre a „trollkodókkal” kapcsolatban. A moderal.hu projekt tapasztalata, hogy a helyi médiumokban kevésbé jelenik meg szélsőségesen kirekesztő vélemény, hogy a szabályozási környezet változásával számos hírportál megszüntette a kommentellési lehetőséget, illetve a kommentelés átterelődött a közösségi felületekre.

A projekt célcsoportját újságírók, kommunikáció szakos hallgatók, bloggerek, a kommentek írói alkották. Haszonélvezői pedig az addig támadott, sértett társadalmi csoportok, továbbá a korrektúrázott szövegek létrehozói is (ismeretátadás révén).

 

Vissza a projektekhez