Támogatott projektek

Projekt címe Úton - tények és tévhitek a migrációról
Projektazonosító NCTA-2015-12189-X
Témakör Akciópályázatok
Szervezet neve Vörösmarty Alapítvány
Levelezési cím 1085 Budapest, Horánszky utca 11.
Telefon 0614863661
Email meleg.gabor@gmail.com
Honlap http://www.vmgsuli.hu
Projektfelelős Meleg Gábor
Projekt időszaka 2016. január 1. - 2016. április 30.
Támogatás összege 6,779 €

A Vörösmarty Alapítvány kampányának középpontjában az illegális bevándorlás aktuális, Magyarországot és Európát érintő problémája állt. A kialakult helyzet súlyos: ma is a bevándorlók a hírek főszereplői. A program aktualitását az adta, hogy a radikális hangok a témával kapcsolatban egyre erőteljesebbekké váltak Magyarországon, különösen a fiatalok körében.
Az akcióterv célja az volt, hogy a háború elől menekülő bevándorlók megítélésén változtassanak: fellépjenek a gyűlöletbeszéd ellen, és jellemzővé váljon az általános iskolák felső tagozatán az elfogadó attitűd, többet tudjanak meg az illegális bevándorlókról, és ennek következtében elterjedjenek a toleráns viselkedésminták. Így a program végére hiteles információkhoz juthattak az akciók látogatói és a résztvevő diákok is.
Hosszútávú céljuk volt, hogy tettenérjék a sztereotipizálás folyamatát. Azt remélik, hogy a résztvevők később is észre tudják majd venni, ha hasonló folyamat indul el a környezetükben, és később is fel tudnak lépni majd a gyűlöletbeszéd ellen, kaptak rá mintákat a program által.

A programot a Vörösmarty Alapítvány önkénteseivel és pedagógusaival valósították meg: országos sportpályázatot, blogkampányt, konferenciát szerveztek, dokumentumfilmet készítettek, és létrehoztak egy drámapedagógiai elemeket is alkalmazó rendhagyó osztályfőnöki órát. Az akcióval 224 fő 8. évfolyamos diákot szólítottak meg.

 

Vissza a projektekhez