Támogatott projektek

Projekt címe Képpel könnyebb! - sérült gyermekek fejlesztését segítő szolgáltatás
Projektazonosító NCTA-2013-1801-F
Témakör Jóléti szolgáltatások társadalmilag sérülékeny csoportoknak
Szervezet neve Cri Du Chat Baráti Társaság
Levelezési cím 1046 Budapest, Külső-Szilágyi út 8. I/2.
Telefon +36205883004
Email criduchat@freemail.hu
Honlap http://www.criduchat.hu
Projektfelelős Bencsikné Mayer Mónika
Projekt időszaka 2013. augusztus 1. - 2014. március 31.
Támogatás összege 2,117 €

A projekt célja a beszédjükben akadályozott, írni-olvasni nem tudó, értelmileg sérült gyermekek és fiatalok családban történő fejlesztésének és kommunikációjának elősegítése. Tapasztalataink szerint az életkor előrehaladtával a szülő egyre kevesebb tárgyi és elméleti segítséget kap az otthoni fejlesztésekhez. Fokozottan igaz ez a beszédindítás sikertelensége esetén, ha az alternatív kommunikációt az intézményben nem használják. Azoknak a sérült gyermeket ellátó családoknak szeretnék segítséget nyújtani, akik szeretnének az otthoni fejlesztésre és az alternatív kommunikációra nagyobb hangsúlyt fektetni, de képzésen történő részvételre, kártyák beszerzésére a szülőnek nincs lehetősége. Ehhez elsődleges eszközként egy új honlap felállítását tervezzük, mely letölthető és könnyen használható képi segédeszközöket gyűjt össze, melynek fejlesztésébe tapasztalattal rendelkező szülőket és szakembereket egyaránt szeretnénk bevonni. A honlap által nyújtott lehetőséget ingyenes kártya nyomtatási, laminálási és postázási szolgáltatás egészíti ki. A többségi társadalom figyelmét a problémára egy a kortárs gyermekekhez szóló kiadvánnyal szeretnénk felhívni, mely alap kommunikációs kártyákat is bemutat. A honlap népszerűsítésében és a kiadvány terjesztésében a Ritka és Veleszületett Rendellenességgel élők Szövetségével (RIROSZ) tagszervezeteivel és más társszervezetekkel működünk együtt. A honlap hosszú távon fenntartható és fejleszthető, segítve az értelmi sérült gyermekek fejlesztését.

„Kislányom 8 éves… még mindig nem beszél. Szerencsére mindent megért, viszont nem mindig tudom, hogy mit szeretne közölni velem vagy a külvilággal. Mosolyog és megtapsol amint sikeresen megfejtem, hogy mit szeretne. Viszont ha nem sikerül, akkor azt sírással és dühös dobálózással jelzi.” - a ritka betegségek körébe tartozó Cri du Chat szindrómás gyerekek szülei sokszor számolnak be hasonló helyzetekről. A szülők és a szakemberek többsége nincsen tisztában azzal, hogy a gyerekek fejlesztésében az alternatív kommunikáció és a vizuális eszközök használata igazi áttörést jelenthet. Ezen eszközök kidolgozására és terjesztésére azonban az állami intézményeknek nincsen elegendő kapacitásuk. Mivel az érintett gyerekek és a témához kapcsolódó anyagok száma egyaránt alacsony, így a téma társadalmi megismertetése és az érintett gyerekek elfogadása is fontos kihívás.

A projektnek köszönhetően létrejött honlapon már minden érdeklődő találhat a témához kapcsolódó anyagokat, tanulmányokat. Az új fejlesztésű, az igénylő családok számára ingyenesen elérhető fóliázott képkártyáknak köszönhetően a Cri du chat szindrómás gyerekek már otthon is élvezhetik a játékos módszer jótékony hatását. Mindemellett az érintett gyerekek kommunikációjáról szóló figyelemfelhívó kiadvány és egy elfogadást segítő mese segítségével bárki közelebb kerülhet az érintett fiatalokhoz.

Az érintett családok örömmel fogadták a kezdeményezést és az alternatív kommunikáció lehetőségeit. Mivel több eseményen aktívan részt vettek és személyesen is találkozhattak egymással, erősödött a közösség. A Ritka Betegségek Világnapjának országos rendezvényén a szakemberek is érdeklődve fogadták a kiadványt és a projektről szóló előadást.

 

Vissza a projektekhez