Támogatott projektek

Projekt címe Kereszt utak Pátkán
Projektazonosító NCTA-2013-1840-G
Témakör Társadalmilag sérülékeny csoportok megerősítése (fókusz: roma integráció)
Szervezet neve Szabad Tér Egyesület
Levelezési cím 8000 Székesfehérvár, Székesfehérvár, 8000, Lövölde út 5/B
Telefon 06703200747
Email szaszat1974@gmail.com
Honlap http://www.szabadteregyesulet.hu/
Projektfelelős Baráth Szabolcs
Projekt időszaka 2013. augusztus 1. - 2014. augusztus 31.
Támogatás összege 9,957 €

A projekt célja, hogy csökkentse Pátkán azt az etnikai feszültséget, mely az elmúlt 20 évben eszkalálódott. Ennek eszközeként a projekt olyan egyedi integrációs programot hajt végbe, mely a település un. cigány utcáiban lakó fiatalok és családjaik bevonása és helyzetbe hozása mellett a település egész társadalmát együtt aktivizálja. A projekt két részre tagolható. Az első részben a bevont fiatalok és családjaik egy un. gyereksarkot alakítanak ki a település presztízshelyének számító református parókián, ahol Európai Uniós forrásból az egyesület egy tanodát is működtet. A projekt második részében a bevont fiatalok és családjaik, továbbá a településen kívüli nyéki önkéntesek először megalkotnak olyan festményeket, melyeken a roma és a nem roma szimbólumok együtt, montázsként szerepelnek, majd második lépésként egy kampány keretén belül a település központjába felfestik fehérvári művészek önkéntes segítségével.
A projekt eredményeként a településen elindulnak olyan integrációs folyamatok, melyek megalapozhatnak egy együttműködő közösség alapjait.

A roma és nem roma közösségek között számos településen nem konfliktusmentes a kapcsolat, lehetőség egymás megismerésére, együttműködések kialakítására, ami pedig elengedhetetlen ahhoz, hogy az előítéletek és feszültségek elmélyítése helyett közös ügyek kerüljenek a fókuszba. Nincs ez máshogyan Pátkán sem, ahol a Szabad Tér Egyesület igyekszik enyhíteni a roma és nem roma, illetve a szegény és nem szegény emberek közötti előítéleteket. Kezdeményezésükkel a település lakóit együttműködésre hívták, melynek keretében gyereksarkot, illetve roma és nem roma szimbólumokat ábrázoló falfestményt hoznak létre közösen. A programban a helyi lakosokon kívül – a minél eltérőbb társadalmi csoport összehozása jegyében – kívülről érkező középiskolai önkéntes csoport is részt vesz.

A közös munkálkodás hatására Pátkán az elmúlt 20 évben fokozódott etnikai feszültség láthatóan csökken, a diskurzus részévé vált a roma és nem roma emberek együttműködése. A célcsoporttól a foglalkozások során egyre többször hangzott el a „de jó együtt játszani” felkiáltás, és a szervezők nem tapasztaltak semmilyen etnikai jellegű „beszólást” egyik oldalról sem. A gyereksarok elkészült, a település vezetősége pedig felajánlotta, hogy a most kialakított közösségi sport tér közepére együtt készíthetik el a kezdeményezés falfestményét.

 

Vissza a projektekhez