Támogatott projektek

Projekt címe "Semmit rólunk, nélkülünk!" - Hiszem vagy tudom? Csinálom!
Projektazonosító NCTA-2013-2155-A
Témakör Demokrácia és emberi jogok
Szervezet neve Magyar Gyógypedagógusok Egyesülete
Levelezési cím 1071 Budapest, Damjanich u. 41-43.
Telefon +36-30-456-96-49, +36-30-323-2996
Email horvath.peter@barczi.elte.hu
Honlap http://www.magye-72.hu
Projektfelelős Horváth Péter László
Projekt időszaka 2013. szeptember 1. - 2014. szeptember 1.
Támogatás összege 9,966 €

A főpályázó a tágan értelmezett gyógypedagógia szakmai és érdekvédelmi szervezete. Foglalkozik a fogyatékos gyermekek és felnőttek oktatásával, komplex rehabilitációjával, munkavállalásuk és társadalmi integrációjuk elősegítésével, emberi jogaik érvényesítésével. A projekt során 30 személyt képeznek ki és készítenek fel mikroprojektek végrehajtására, melyek a pszichoszociális fogyatékosságok és az emberi jogok témájával foglalkoznak. Céjuk, hogy a gyógypedagógiai tevékenység terjedjen ki a pszichoszociális fogyatékossággal élő felnőttekre; váljon részévé a pszichoszociális fogyatékosság kialakulásának megelőzése a sajátos nevelési igényű tanulók intézményeiben és erősödjön a gyógypedagógiai tevékenységben az emberi jogi megközelítés.

Miniprojektek a pszichoszociális fogyatékossággal élő emberek társadalmi befogadásáért

A Magyar Gyógypedagógusok Egyesülete együttműködve a Lélek-Hang Egyesülettel, A Gyógypedagógia Fejlesztéséért Alapítvánnyal és az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karával közösen valósítja meg a „Semmit rólunk, nélkülünk! Hiszem vagy tudom? Csinálom!” című projektet, melynek célja, hogy a Fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló egyezmény és az ahhoz kapcsolódó Fakultatív Jegyzőkönyv kihirdetéséről szóló 2007. évi XCII. törvény 1. cikkének megfelelően aktívan segítse elő a pszichoszociális fogyatékossággal élő emberek társadalmi inklúzióját.

A kilenc hónapja zajló projekt során a pszichoszociális fogyatékossággal élő emberek valamint a leendő gyógypedagógusok, szociális szakemberek és oktatóik együtt, különféle közös aktivitások révén ismerték meg egymást, valamint a pszichoszociális fogyatékossággal élő emberek helyzetét és igényeiket. Megismerhettek számos fővárosi szolgáltatót és klienseiket, akik vendégül látták a projektmegvalósítót klubfoglalkozásaikon és ellátogathattak Berzencére, ahol jelenleg zajlik a 150 fős bentlakásos intézmény lebontása.

Ezt követően minden résztvevő saját miniprojektet tervezett, melyeket jelenleg valósítanak meg.

Az egyik ilyen projekt keretében tapasztalati szakértőkkel, felsőoktatási szakemberekkel és államigazgatásban dolgozó kollégákkal szerveztek műhelybeszélgetést a pszichoszociális fogyatékosságról. Az Ébredések Alapítvány Hanghalló Csoportjának tagjai saját felépülés történeteiken keresztül hívták fel a figyelmet az őket érő stigmatizáló folyamatokra és diszkriminációra.

A rendkívüli műhelybeszélgetés eredményeképp az ELTE több karának oktatója ajánlotta, hogy óráikon a Hanghalló Csoport tapasztalati szakértői vegyenek részt és érzékenyítsék a hallgatókat, valamint meghívást kapott a projekt a XIII. Közösségi Pszichiátriai, Addiktológiai és Mentálhigiénés Konferencia egyik kerekasztal-beszélgetésére is, ahol a szintén ez az új fogyatékossági terület volt a téma.

"Úgy gondoljuk, hogy ezek a beszélgetések több szempontból fontosak és ezért komoly eredménynek tekinthetők: egyrészt azért, mert a szakterület érintett szereplői rendszeresen leülnek egyeztetni a pszichoszociális fogyatékossággal élő emberek helyzetéről, igényeiről; másrészt pedig azért, mert reményeink szerint ennek hatására folytatódik a hazai jogszabályi háttér finomítása, hozzáigazítása ezeknek az embereknek a szükségleteihez."

 

Vissza a projektekhez