Támogatott projektek

Projekt címe Gallery8 - Roma Kortárs Művészeti Tér
Projektazonosító NCTA-2013-2190-G
Témakör Társadalmilag sérülékeny csoportok megerősítése (fókusz: roma integráció)
Email tjunghaus@romacult.org
Projektfelelős Junghaus Timea
Projekt időszaka 2013. szeptember 1. - 2014. szeptember 15.
Támogatás összege 9,962 €

A Gallery8–Roma Kortárs Művészeti Cél megpályázott programja a roma művészek, tehetségek, kreatív személyiségek és kulturális munkások számára megteremti az együttműködés, támogatás-szerzés, alkotás, bemutatás és interpretáció feltételeit, annak érdekében, hogy a Gallery8-ban szereplő roma művészek a nemzetközi kortárs művészeti szcéna aktív részeseivé váljanak. A program célja, hogy a roma művészek végrehajtsák a sztereotip romakép kritikáját, és mindezt új műfajokban és médiumokban kísérletezve tehessék. Ez az innovatív módszer nagyobb közönséget vonz, láthatóságot eredményez, amely hosszú távon a roma kortárs művészet elismerését eredményezi.
A célcsoportok lokális szinten: roma alkotók művészek tehetségek, kulturális munkások, kurátorok, a helyi iskolás gyerekek. Közvetetten: nemzetközi kortárs művészeti szcéna, roma kisebbség általában, politikai irányelveket meghatározó szint.
A projekt része egy tehetségkutató program, az alkotók kapacitásfejlesztése, valamint egy a nemzetközi terepen is korszerűnek tekinthető kiállítás sorozat(5), melyek közül kettőt diszkurzív program, workshop is kiegészít. A kiállításokhoz kapcsolódóan művészetpedagógiai program is indul a helyi iskolások számára.
A Gallery8 szintézist teremt a helyi kisebbségi kezdeményezések között. Részt vesz a Roma Parlament megóvásában. Nemzetközi és helyi partnereivel, szakértőivel közösen, az eredményeket az elkövetkező években is folyamatosan hasznosítaná tudományos és publikációs tevékenysége során.

 

Vissza a projektekhez