Támogatott projektek

Projekt címe Ez a mi nyarunk, ezzel mi nyerünk!
Projektazonosító NCTA-2013-2301-D
Témakör Ifjúsági és gyermek ügyek
Szervezet neve "Csepp a Tengerben" Állami Gondozott Fogyatékos Gyermekekért Alapítvány
Levelezési cím 1137 Budapest, Budai Nagy Antal utca 3., 3.emelet
Telefon 06309543271; 06208248708
Email restarzsofia@gmail.com
Honlap http://www.cseppatengerben.hu/
Projektfelelős Restár Zsófia
Projekt időszaka 2013. szeptember 28. - 2014. szeptember 27.
Támogatás összege 8,332 €

Vajon az, aki családban nőtt fel mennyire tudja átérezni egy intézetben nevelkedett gyermek helyzetét? Mivel lehet pótolni egy szerető anyát, vagy egy védelmező, példamutató édesapát, akikhez az ember fia, vagy lánya bátran fordulhat gondjával bajával? A válasz sajnos egyértelműen az, hogy nem lehet semmivel pótolni a családi köteléket, de meg kell próbálni helyettesíteni, és pont ebben a tekintetben volt sikeres a Csepp a Tengerben Alapítvány. A szervezet egész működése a gyerekekkel, a gyerekekért dolgozik. Jelen projekt szintén a gyerekekért, egy szebb jövő ígéretéért kívánt tenni.
A projekt fő célja az élményterápiás tanulás bevezetése egy árvaházban nevelkedő gyermekcsoport életébe, és újabb elhivatott tagok és támogatók toborzása a Csepp a Tengerben Alapítvány részére. A nyári programok megszervezésében ELTE tanárhallgatói önkéntesként vesznek részt, ezzel hasznos gyakorlatot szerezve. A nyár előtt az önkéntesek egy tréningsorozaton tanulják meg az élményterápia módszertanát. A workshopokon szakemberek, civilek és a hallgatók együtt alakítják ki a nyár programját. A programok mindegyike nyomás nélkül, alternatív módszerekkel fejleszti a hátrányos helyzetű gyermekek kompetenciáit.

A Csepp a Tengerben Alapítvány 2014-ben, fennállása óta első alkalommal szervezett nyári napközit az általuk támogatott pilisi gyermekotthon halmozottan hátrányos helyzetű gyermekcsoportja számára. A több mint félszáz gyermekotthonban nevelkedő gyermeket befogadó napközi a nyár minden hétvégéjén nyitva állt a közönség számára. Az ide látogató hátrányos helyzetű gyerekek rendszeres műhelyfoglalkozásokon (kézműves-, sport-, konyhai-, idegennyelvi-, hittan- és zenés foglalkozások) és alkalmi programokon (drogprevenciós előadás, szexuális felvilágosítás, pályaorientációs beszélgetés, roma érzékenyítő program) vehettek részt. A klasszikus napközis foglalkozásokon túl az agykontroll-, a zeneterápia-, a meseterápia- és a kutyaterápia eszközeit is kipróbálhatták a fiatalok, melyek mindegyike nyomás nélkül, alternatív módszerekkel fejlesztette a hátrányos helyzetű gyermekek kompetenciáit. A programban a szervezet önkéntesei, szakemberek, helyiek, a Pilisi Evangélikus Egyházközösség és egyéb civil szervezetek működtek közre. A nyarat megelőzően 8 alkalmas szakmai felkészítésen vett részt a főleg egyetemi hallgatókból álló önkéntescsoport, mely mindig egy, a célcsoporttal kapcsolatos problémakört tárt fel. A felkészítés alatt az önkénteseknek és a gyerekeknek 3 alkalommal volt lehetőségük találkozni.

A támogatott szervezet a projekt számára hathatós média nyilvánosságot is biztosított, mely révén saját sikereik mellett tovább öregbítették az Alap hírnevét is. Szórólapokat osztottak, plakátokat helyeztek ki, aktívan jelen voltak a közösségi médiában, saját honlapjukon is rendszeresen beszámoltak a projekt eseményeiről. A kezdeményezésről beszámolt több helyi kötődésű, illetve országos híroldal is.

A "Csepp a Tengerben" Állami Gondozott Fogyatékos Gyermekekért Alapítvány küldetését nem tekinti befejezettnek. Az alapítvány a sikeres kezdeményezést a jövőben is folytatni szeretné, hogy az iskola és az intézet nyomása alól felszabadult gyermekeknek 2015-ben is pezsgő, programokkal teli nyarat biztosíthasson. Az új önkéntesek kitörő lelkesedéssel nyitottak a gyerekek felé és az eltelt idő során kötődésük egyre erősebb lett. Így a jövőben is szívesen vonnák be őket más programjaikba. Hosszútávú tervük egy heti rendszerességgel működő korrepetációs rendszer lenne, melyben a tanulási nehézségekkel küzdő gyermekek a segítség mellett érzelmi biztonságot is kapnak és a lecke elvégzése után a szabadidő eltöltésére is mód nyílik. Az ötlet megvalósításához egy olyan helyre van szükségük, amely heti egy alkalommal biztosítja a környezeti feltételeket a tanuláshoz és közel esik a gyermekotthonhoz. Mindez egy mentori rendszer kidolgozását tenné lehetővé. Ehhez olyan önkéntesekre van szükségük, akik hosszútávon is vállalják a rendszeres lejárást és az egyéni foglalkozások megtartását.

A projekt sikeres volt mind szakmailag mind pedig emberileg. Egy hasonló kezdeményezésnél soha nem elhanyagolható az számokkal nem mérhető hatás, amit a hátrányos helyzetű fiatalokra gyakorol a szeretet ereje, mikor megtapasztalják, hogy az ő osztályrészük sem feltétlenül csak kirekesztés és a megvetés. Ha már csak egy gyermekben is sikerült feléleszteni a remény lángját egy szebb életre, akkor megérte a befektetett munka.

 

Vissza a projektekhez