Támogatott projektek

Projekt címe Zselic Kincsei- kincset érő Zselic
Projektazonosító NCTA-2013-2449-C
Témakör Közösség és szervezetfejlesztés
Szervezet neve Hangya- Banda Ifjúsági Egyesület
Levelezési cím 7521 Kaposmérő, Kossuth L. u. 75.
Telefon +36 20 4598849
Email kutas27@gmail.com
Honlap http://www.hangyabanda.hu
Projektfelelős Kutas Tamás
Projekt időszaka 2013. szeptember 15. - 2014. szeptember 14.
Támogatás összege 7,954 €

A Hangya- Banda Ifjúsági Egyesület a zselici térség 23 településéről gyűjtött össze kézműves és egyéb termékeket, melyeket a Zselic Kincse bemutatóteremben állítottak ki. Ezen túl a térség civil szervezeteiből civil hálót hoztak létre, akik a Zselic Kincse sátrat működtették kulturális és közösségi rendezvényeken. Az összegyűjtött termékeket honlapokon, kiadványokon népszerűsítik, a projekt végén megszervezték a Zselic Kincse fesztivált.
Minden kitűzött céljukat elérték, munkájuknak köszönhetően egyre többen ismerhették meg a helyi őstermelők és kézművesek termékeit és munkásságát, ezáltal is hozzájárulva sok, ma már szinte teljesen feledésbe merült mesterség fennmaradásához, a kulturális sokszínűség elősegítéséhez. Kipróbálhattak csak természetes összetevőkből készített, tartósítószermentes lekvárokat, szörpöket, mézeket, biogyümölcsleveket. Kijelenthető, hogy sikerült felhívni az emberek figyelmét az egészséges táplálkozásra, a a kézműves, bioélelmiszerek, italok előnyben részesítésére. Megismerhettek különleges technikával készült fazekas termékeket (dupla falú korongozás, fém oxidok használata korongozás közben), megcsodálhatták a „zselici öreg kovácsuk” által készített késeket-kardokat, egyedi készítésű cipőket-csizmákat, íjakat, néhány rendezvényen láthatták a kézi szövés és a korongozás ősi titkait.
A teljes projektidőszakot figyelembe véve, folyamatosan keresték fel a zselici kézműveseket, őstermelőket, a bemutatóterem kialakítása után 19 rendezvényen népszerűsítették a termékeiket, szörpöt, mézet kóstoltattak az érdeklődőkkel, részt vettek külföldi rendezvényen is, hogy ott is megismerhessék a hazai, értékteremtő alkotókat.
A bemutatótermüket már meglátogatták a helyi óvódások, a helyi iskola diákjai, nyári táborozáson résztvevő gyerekek, illetve több, helyi nevezetességet kereső-kutató érdeklődő is.
A projekt lezárultával a szervezet nem fejezi be a munkát, a kezdeményezés folytatódik. Az elvégzett munka sikerén, a kézművesek és az érdeklődök elismerésén felbuzdulva, újult erővel küzdenek tovább az ősi, hagyományos mesterségek művelőiért, a termékeikért, az emberek egészségre neveléséért.

 

Vissza a projektekhez