Támogatott projektek

Projekt címe Kicsi a bors, de MEgNŐ
Projektazonosító NCTA-2013-2549-D
Témakör Ifjúsági és gyermek ügyek
Szervezet neve Pécsi Szín-Tér Egyesület
Levelezési cím 7624 Pécs, Szent István tér 17.
Telefon 0036304058489
Email soldierkrisz@yahoo.com
Honlap http://www.pecsiszinter.blogspot.hu
Projektfelelős Katona Krisztina
Projekt időszaka 2013. július 20. - 2014. július 19.
Támogatás összege 9,940 €

A projekt célja a Murál Morál Mező és a pécsbányai fiatalok eddigi közös tapasztalataira és eredményeire építve az Ifjúsági Klub és a Pécsbányai Közösségi Ház meglévő ifjúsági szolgáltatásainak stabilizálása és megerősítése, és a fiatalok kibontakozó kezdeményezéseinek támogatása. A szervezők ezzel támogatni szeretnék a 7-20 éves gyerekek és fiatalok kezdeményező készségének fejlődését, a helyi közösségbe való bevonódását, felelősségvállalásukat, hosszú távon az önállóságukat. A programok témái: önismeret-jövőtervezés, egészséges életmód, alkotás és tehetséggondozás. Az egyesület meglévő ifjúsági programjait, alkotó foglalkozásait egészítik ki ifi focicsapat szervezésével, közösségi színházi és zenei műhely, amatőr stúdió beindításával és tanulókörökkel.
A projektben megvalósult az első ötnapos nyári alkotótábor Pécsbányán, a táborban a fiatalok nem tétlenkedtek, közreműködtek egy kemence kialakításánál, hulladékból kerti bútorokat készítettek. Kézügyességük mellett a dráma iránti fogékonyságukról is tanúbizonyságot tettek, egy színi performanszot adtak elő a helyi közösségnek, nagy sikerrel. A hátrányos helyzetből például a sport és a művészet segítségével, - természetesen nem kevés odaadással – ki lehet törni, többek között ennek apropóján is, létrejött egy amatőr helyi focicsapat, egy cigány zenei műhely, egy színházi műhely, és vegyes vizuális technikákra alapozva folytatódtak az évek óta kedvelt alkotófoglalkozások. Egyetemista önkéntesek bevonásával tanulókör indult, melyben az önkéntesek egész tanévben egy-egy gyereket felkarolva segítették őt tanulmányai során. A korábban már beindított filmklub négy újabb film levetítésével folytatódott, a fiatalok természeti élménytára, pedig újabb mecseki túraútvonalak és nevezetes helyszínek felfedezésével gazdagodott, sőt két budapesti utazásra és egy börtönlátogatásra is sor került. Újdonságként indultak az önismereti és az egészséges életmód műhelyek, és létrejött egy médiaműhely is, melyben 5 saját szám felvételével eddig a zenei ágazat a legerősebb, de ennek keretében szerveződött az a kis szerkesztő csapat is, akik az Ifi Hírmondó első számát szerkesztették.
A projekt során több nyilvános eseményre is sor került: a nyári alkotótábor bemutatója, az Ifinap, a karácsonyi műsor (színházi bemutató is egyben), a farsang és a Juniális-projektzáró ünnepség. A kerek egy évig tartó munka összefoglalásául, egy 10 perces kisfilm is készült.
Tanulságként elmondható, hogy az ilyen projektekre igenis szükség van, a projekt során meghatározott célcsoport túlnyomó része nem csupán hátrányos helyzetű, hanem halmozottan hátrányos helyzetű. Számukra, a kulturális és művészeti készségeik kibontakoztatására csak nagyon korlátozottan van lehetőség, a projekt révén most ők is „megcsillogtathatták tudásukat”, ami a jövőre nézve mindenképpen inspirálóan hathat, más szegény sorsú fiatalok számára is. Nem szabad elfelejteni azt a tényt, hogy ezek a gyerekek nagyon ritkán kapnak dicséretet, számukra egy jó szó mindennél többet jelenthet. A Pécsi Szín-Tér Egyesület, ezen projektjével becsempészett egy kis boldogságot és reményt a huszonöt szegény sorsú fiatal életébe.

 

Vissza a projektekhez