Támogatott projektek

Projekt címe Vízimalmok kalákában
Projektazonosító NCTA-2013-2563-C
Témakör Közösség és szervezetfejlesztés
Szervezet neve Magyarország Természeti és Kulturális Örökségéért Alapítvány
Levelezési cím 9024 Győr, Bartók Béla út 7.
Telefon 96-316-192; 30-28-99-940
Email npluszp@gmail.com
Honlap http://www.motka.gyor.hu
Projektfelelős Nagy Péter
Projekt időszaka 2013. augusztus 1. - 2014. július 1.
Támogatás összege 7,750 €

A projekt célja a Magyarország Természeti és Kulturális Örökségéért Alapítvány megerősítése valamint közösség és szervezetfejlesztés helyi emberek, önkéntesek, egykori és mai malomtulajdonosok részvételével. A projekt során létrehoznak egy kiránduló útvonalat is, mely Pápateszéren 25 vízimalmot mutat be.
A vízimalmok kalákában program hátrányos helyzetű vidéki térségben, Pápateszéren valósult meg. A helyi közösségben meglévő, a településen eddig ki nem használt potenciálra épített. Az időközben állami fenntartásba került, körzeti feladatokat ellátó Pápateszéri Általános Iskolával, a Pápateszéri Roma Nemzetiségi Önkormányzattal és Pápateszér Község Önkormányzatával együttműködve végezték a tevékenységeket.
A Magyarország Természeti és Kulturális Örökségéért Alapítvány munkájába a Vízimalmok kalákában program eredményeképpen újabb önkéntesek kapcsolódtak be, számuk a projekt előtti 10 főről 20 főre nőtt, a pápateszéri helyi lakosság és az alapítvány munkáját segítő városi önkéntesek között személyes kapcsolat alakult ki. A MOTK Alapítvány kialakította a 25 pápateszéri vízimalmot bemutató túraútvonalat, ezzel előkészítette az ökoturisztikai hasznosítást. A munkában az alapítvány önkéntesei mellett részt vettek többszörösen hátrányos helyzetben lévő pápateszéri roma fiatalok és felnőtt közmunkások is. Közvetett eredményként két malom tulajdonosa (Bögi és Kapcsándy malom) a felújítás mellett döntött, további helyi tulajdonosok tervezik a malmok felújítását (Fenyőfői községi malom, Bucs malom) ezzel a helyi polgárok egy csoportja képessé vált saját életének és környezetének alakítására. Alapítványuk levéltári kutatómunkával feldolgozta a pápateszéri malmok vízikönyveinek eredeti forrásanyagát és kiadta Nagy Péter: A PÁPATESZÉRI MALMOK VÍZIKÖNYVEI című könyvét.
A pápateszéri iskola hét osztálya, (az elsősök kivételével) minden évben néhány napos erdei iskolai foglakozáson vesz részt a Reflex Ökológiai Központ és Erdei Iskola pápateszéri ökológiai központjában. Ennek keretében tartották a társadalmi befogadást erősítő interaktív erdei iskolai foglalkozásokat a Bögi malom 1:5 léptékű modelljének felhasználásával az iskola diákjainak, köztük hátrányos helyzetű roma gyerekeknek. Ezt, a pályázatban vállalt tevékenységet a projekt befejezése után is folytatják.

 

Vissza a projektekhez