Támogatott projektek

Projekt címe MI-EGY-MÁS, mi együtt mások vagyunk!
Projektazonosító NCTA-2013-2613-D
Témakör Ifjúsági és gyermek ügyek
Szervezet neve Pétervásárai Ifjúsági Egyesület
Levelezési cím 3250 Pétervására, Béke u. 6.
Telefon +36 20/2641751
Email bardos.kata@freemail.hu
Projektfelelős Bárdos Katalin Diána
Projekt időszaka 2013. szeptember 1. - 2014. szeptember 1.
Támogatás összege 7,675 €

A projektben a lakásotthonokban élő fiataloknak és bevonásukkal szerveznek programokat a Pétervásárai Ifjúsági Egyesület tagjainak együttműködésével. Mindezzel a lakásotthonokban élő fiataloknak segít a társadalom aktív tagjává válni. Tevékenységek: önkéntes képzések, patronáló párok kialakítása, 4 témában, havi bontásban műhelyek lebonyolítása, közös sportnap szervezése, kisfilm készítése a lakásotthonokban élő fiatalok életéről és a program menetéről, MI-EGY-MÁS zárókonferencia szervezése illetve folyamatos médiatevékenység végzése.

Ha megállítanák az utca emberét, és megkérdeznék tőle, szívesen töltené-e a szabadidejét intézetben nevelkedett gyerekekkel, valószínűleg sokan azt felelnék, hogy nem. Azonban, ha azt kérdeznék tőlük, hogy ismernek-e egyáltalán intézetben nevelkedett embert, a válaszok többsége szintén nem lenne. Az intézetben nevelkedetteknek életük során, - beleértve a felnőttkort is, mikor már kikerülnek az állam gondoskodása alól -, folyamatosan szembesülniük kell a többségi társadalom részéről az elutasítással, kirekesztéssel, néha akár megvetéssel is. Az említett nehézségek, mind-mind tovább erősítik a már így is meg lévő kisebbségi érzést, még jobban izolálják az egyébként is hátrányos helyzetből induló személyeket. A "MI-EGY- MÁS", azaz Mi Együtt Mások Vagyunk! című projekt megvalósításával a Pétervásárai Ifjúsági Egyesület (PETIFE), ezt a hátrányt szerette volna csökkenteni.
A pályázat fő célja a kirekesztés és rasszizmus elleni fellépés, az intézetben nevelkedő, hátrányos helyzetű fiatalok irányába kialakuló előítéletek minimalizálása lett. Ennek elérése két szinten valósult meg. Egyrészt kisfilm segítségével sikerült mindennapi életük mozzanatait bemutatni, másrészt a PETIFE tagságával együttműködve a megvalósítás során biztosítva lett számukra a megjelenési és bemutatkozási lehetőség.
A projekt további céljaként megfogalmazódott a PETIFE tagjainak együttműködésével a lakásotthonokban élő fiatalok számára olyan programok szervezése, melyek erősítik személyes kapcsolataikat, segítik konfliktusaik feloldását, azok kezelését, illetve új ismeretek és közösségi élmények megszerzését eredményezik.
A pályázat lehetőséget biztosított továbbá arra is, hogy egy önkéntes szervezői tréning elvégzését követően a célcsoport egy sportrendezvény szervezése mellett tíz műhelyfoglalkozáson vegyen részt, amely témáját tekintve érintette a roma és palóc hagyományőrzést, a gyermekjogokat, a művészeti tehetséggondozást, valamint a fenntarthatóság jegyében a méhészkedés és házi szappankészítés, okos háztartásvezetés fortélyait.

Tizenkét hónap elég ahhoz, hogy néhány lakásotthonban cseperedő fiatal élete jobbá váljon? A PETIFE bebizonyította, hogy bizony kemény munkával, lelkesedéssel és némi empátiával lehet javítani a nehéz sorsú gyermekek életén. Az út természetesen ezzel nem ért véget, mondhatni, ez csak a kezdet, az egyesületnek konkrét tervei vannak a jövőre nézve.

 

Vissza a projektekhez