Támogatott projektek

Projekt címe SZERELEM PARK
Projektazonosító NCTA-2013-2641-C
Témakör Közösség és szervezetfejlesztés
Szervezet neve Szúcs Községért Egyesület
Levelezési cím 3338 Szúcs, Kossuth L. u. 40
Telefon 36/485-080; 30/535-78-45
Email sandorne.csoka@gmail.com
Projektfelelős Csóka Sándorné
Projekt időszaka 2013. szeptember 1. - 2014. október 1.
Támogatás összege 9,821 €

Szúcs Egertől 23 km-re fekszik, két településrészét, az Ófalut és a Bányatelepet 2,5 km távolság választja el egymástól. A projekt célja, hogy a régi bányászfalut kimozdítsa elmaradott gazdasági-társadalmi helyzetéből, azáltal, hogy közös cselekvésre serkenti a szúcsi lakosságot. El kívánják érni a falurészek, a társadalmi csoportok, a romák-nem romák közötti feszültségek csökkentését, feloldását. Ez közös cselekvésre épül, amely a két településrész közötti tavacska közösségi térré alakítására koncentrál: a Szerelem parkra, benne a tóra és a Szerelem szigetre. Eközben a célcsoportok személyes kapcsolatba kerülnek egymással, és közvetlenül részt vesznek Szúcs és önmaguk fejlesztésében, dinamizálásában. Ebben a folyamatban a fejlesztő egyesület is erősödik, fejlődik, és keretét tudja adni a falu közösségéhez való tartozás érzésének.

A projekt hatására kialakult egy rendkívül dekoratív, multifunkciós nyitott közösségi tér, amit bárki szabadon használhat, ez már önmagában nagy érték, azonban a projekt eredményei nem állnak meg itt. A közösségi munkavégzések minőségi együtt töltött idővel ajándékozta meg a helyieket, azaz a projekt célcsoportját. A tanulmányutakon szerzett ismereteik nagyban megkönnyítették a közös munkálkodást. A helyiektől, illetve a projekthez szorosabban-lazábban kapcsolódó egyéb személyektől csupa jót hallottak vissza a projekttel kapcsolatban, ami csak növelte a szervezet lelkesedését. A zárórendezvényük méltó volt a projekthez, mind színvonalában, mind látogatottságában. Mivel szinte a falu teljes lakossága részt vett a rendezvényen, az egyértelműen hozzájárult a két településrész egymáshoz való közeledéséhez. A tervezett 12 faluműhely sikeresen megvalósult, aminek következtében több új egyesületi tag is csatlakozott munkájukhoz.
A szúcsiak elmondhatják magukról, hogy "világot láttak" a projekt eredményeként, noha túl messzire nem utaztak, de a kirándulások haszna, - ami számokban ugyan nehezen kifejezhető -, a jó példák közelről való tanulmányozása, érezhető pluszt adott a szervezetnek. Jó gyakorlat látogatást 4 alkalommal rendeztek (Bükkszentmárton, Szajla, Terpes, Mátraverebély, Eger-Felnémet, a Berva-völgye). A problémáik megismerésével saját szervezetükről is világosabb képet kaptak.
A projekt folytatásaként továbbra is megtartják a faluműhelyeket, amit ezentúl is havi rendszerességgel fognak megrendezni, alkalmat adva ezzel minden lakosnak a véleménye kinyilvánítására, illetve ötleteinek megosztására.

 

Vissza a projektekhez