Támogatott projektek

Projekt címe A hiányzó padtárs . Részvételi színház középiskolásoknak és pedagógus hallgatónak a városi oktatási egyenlőtlenségekről
Projektazonosító NCTA-2013-2822-D
Témakör Ifjúsági és gyermek ügyek
Szervezet neve AnBlokk Kultúra- és Társadalomtudományi Egyesület
Levelezési cím 1075 Budapest, Anblokk Egyesület 1075, Budapest Rumbach Sebestyén utca 12/B
Telefon + 36 20 2166 167
Email oblath@gmail.com
Honlap http://www.anblokk.hu
Projektfelelős Oblath Márton
Projekt időszaka 2013. augusztus 1. - 2014. május 31.
Támogatás összege 9,999 €

A program célja a 2012-ben elindított A hiányzó padtárs program (www.hianyzopadtars.hu) kiterjesztése két városban. A program az un. \"elitgimnáziumok\" érettségi előtt álló diákjai körében reagál az elmúlt hét év során megerősödő nyílt cigányozásra; az iskolai szelekció példáit és a részvételi színházi eszközeit felhasználva a társadalmi különbségeket magyarázó alternatív kereteket tanít a társadalomról, abban a helyi társadalomról való gondolkodásra. A célcsoport a kelet-magyarországi városok elit gimnáziumainak érettségi előtt álló diákjai, a városok tanárképző főiskoláinak hallgatói, valamint a bevont iskolák tantestületei. Az előadásokban az iskolai lemorzsolódást megtapasztalt tehetséges amatőr roma színészek vesznek részt. Ők is saját történetüket viszik az előadásba, s az interaktív drámás találkozás az egykor távoli iskolák tanulóival az új tanulás lehetőségét jelenti.
A sok munkával, de vidámsággal is teli hat hónap alatt az AnBlokk Kultúra- és Társadalomtudományi Egyesület sikeresen hajtotta végre a pályázatban eltervezett tevékenységeket, utólag is bebizonyítva, hogy jól megtervezett, komplex kezdeményezést gondoltak ki.
A tevékenységek közül a leghangsúlyosabbak egyértelműen a bevont fiatalok által előadott színdarabok voltak. 2013 szeptemberétől december elejéig a társulat összesen nyolc előadást tartott: játszottak Egerben, Nyíregyházán és Budapesten. Elsősorban főiskolák és középiskolák érdeklődő közönségre számára tartottak előadásokat, de például Budapesten, az MU Színházban is többször felléptek.
A színi előadások előkészítése is fontos feladat volt. A szereplők toborzása, illetve a megfelelő jelöltek kiválasztása 2013 augusztus 17-18-án, Budapesten zajlott. A drámás eszközöket használó tréning keretében a programvezető, egy kutató és két drámatanár a négy amatőr színész közreműködésével négy újabb fiatalt választott ki. A tevékenységek részét képező, felkészítő táborok három ízben zajlottak: Budapesten (2013 augusztus 23-25), Felsőgödön (szeptember 10-14), majd ismét Budapesten (szeptember 20-22).
Összességében elmondható, hogy bár rövid futamidejű projektről van szó, azonban ez nem látszik meg a tevékenységeken, a pályázó szervezet megfelelően gazdálkodott a rendelkezésére álló idővel, sok programmal megtöltve a kezdeményezésre szánt hat hónapot. A hasonló projektek mindenképpen támogatandóak, segítik az esélyegyenlőség, az empátia és elfogadás minél szélesebb körben való terjesztését.

http://www.youtube.com/watch?v=MD8VUYKOwQA

 

Vissza a projektekhez