Támogatott projektek

Projekt címe Társasjáték a mélyszegénységben élők oktatási sikerességéért
Projektazonosító NCTA-2013-3173-D
Témakör Ifjúsági és gyermek ügyek
Szervezet neve Shero Dél-alföldi Roma Fiatalok Közhasznú Egyesület
Levelezési cím 6723 Szeged, József Attila sgt. 69/a 5/15.
Telefon 703244089
Email fejes.jozsef.balazs@gmail.com
Projektfelelős Dr. Fejes József Balázs
Projekt időszaka 2013. augusztus 1. - 2013. december 31.
Támogatás összege 9,904 €

A roma/hátrányos helyzetű fiatalok oktatása sikertelen, életkilátásaik kedvezőtlenek, számos előítélet él társadalmunkban e csoportokkal kapcsolatban. A problémák orvoslásában a pedagógusoknak és a pedagógusképzésnek kulcsszerepe van. A Shero elkészít egy társasjátékot, melynek segítségével a pedagógusjelöltek, segítő hivatásra készülők átélhető tapasztalatokat szerezhetnek a roma fiatalok problémáiról. A projekt hosszú távú célja a társadalmi szemléletformálás, és az esélyegyenlőség beemelése a középiskolai pedagógiai gyakorlatba.
Közvetlen célcsoportként a pedagógusjelölteket és aktív pedagógusokat, segítő szakmákat tanulókat (illetve oktatókat), valamint társadalmi érzékenyítéssel foglalkozó szervezetek munkatársait határozták meg. Közvetve hátrányos helyzetű/roma fiatalok, középiskolások is érintettek voltak a projekt által.
A pályázat eredményeként létrejött társasjáték, egy olyan innovatív eszköz, amely jól alkalmazható a hátrányos helyzetű tanulók oktatási problémáinak megismerésében. A projekt fő célja az érintettek körében ezen eszköz terjesztése volt. Amennyiben igény mutatkozik rá, azaz jelentős az érdeklődés, a fenntarthatóság érdekében a társasjáték újragyártását, illetve árusítását tervezik (az előállítását, valamint az ehhez szükséges erőforrások megtérülését használva az árképzésnél).
A pályázó szervezet, noha a projekt futamideje csupán négy hónapos volt, részletesen feltérképezte a témát, illetve, hogy milyen formában lenne a lehető legcélszerűbb megvalósítani a kezdeményezést. A játékrendszer kifejlesztése után a társasjáték tesztelése, vizuális elemeinek kidolgozása és véglegesítése következett. A támogatott szervezet és az együttműködő civil szervezetek szakemberei és önkéntesei több lépésben tesztelték a társasjáték részelemeit, majd fejlesztési verzióit, a résztvevők: a Shero Egyesület, a Motiváció Oktatási Egyesület, illetve a Pontus Egyesület.
A pályázó szervezet a projekt sikerén felbuzdulva, a jövőben folytatni kívánja a megkezdett munkát: az elkészült társasjáték használatával önkénteseket toboroznak, különböző oktatási hátránykompenzáló programokba, valamint a projektben együttműködő pedagógusképzésben dolgozó szakemberek fogják rendszeresen alkalmazni a játékot oktató munkájukban. Tervezik, hogy esélyegyenlőségi képzést dolgoznak ki, amelyben központi szerepet kap a társasjáték.

 

Vissza a projektekhez