Támogatott projektek

Projekt címe Előbújás napi rendezvények megszervezése
Projektazonosító NCTA-2013-3391-A
Témakör Demokrácia és emberi jogok
Szervezet neve Szivárvány Misszió Alapítvány
Levelezési cím 1132 Budapest, Csanády utca 4/b
Telefon +36-20-211-2323
Email nagy.szilvia@budapestpride.hu
Honlap http://budapestpride.hu
Projektfelelős Nagy Szilvia
Projekt időszaka 2013. augusztus 21. - 2014. január 20.
Támogatás összege 4,021 €

A projekt célja egy olyan előbújás nap megszervezése Budapesten, illetve lehetőség szerint vidéki városokban, mely növeli a magyarországi leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer (LMBTQ) közösség láthatóságát, és előmozdítja a közösséget érintő kérdések előtérbe helyezését, valamint diszkriminációjuk elleni hatékony fellépést. Mivel az előbújás maga fontos eszköze az LMBTQ közösség társadalmi elfogadásának, szeretnék, ha Magyarországon is ünnepelni lehetne a Nemzetközi Előbújás Napját októberben. A legtöbb LMBTQ esemény a fővárosban történik, ezért is fontos, hogy a programok több vidéki nagyvárosba is eljussanak, és a vidéken élő LMBTQ közösségeket is meg tudják szólítani, erőt adjanak nekik is az előbújáshoz, és a közösséghez tartozáshoz. Ezen kívül cél a többségi társadalom érzékenyítése és bevonása is, amely elengedhetetlen a hosszútávú társadalmi elfogadás érdekében. A kampány során a Szivárvány misszió videókat, kiadványokat is készít valamint beszélgetéseket és könyvvásárt is szervez.

“Mai kiállásunk holnap másokat biztathat ugyanerre”

"Először álltak ki magyar LMBTQ hírességek, hogy együtt üzenjenek a magyarországi leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer embereknek és támogatóiknak. Korábban nem volt példa arra, hogy nagy láthatóságot élvező LMBTQ közszereplők összefogva biztosítsák kiállásukról a szexuális kisebbségeket. Különös jelentősége van, hogy az egységes üzenet előbújásra biztatja az LMBTQ embereket.
Egész projektünk legfőbb üzenet az volt, hogy az előbújás egyszerre eszköz és cél az LMBTQ közösségek társadalmi elfogadásának folyamatában. Ungár Klára, Nádasdy Ádám, Bán Zsófia, Lovas Nagy Anna, Sugár Bertalan és Steiner Kristóf szavai éppen arra hívják fel a figyelmet, hogy az elfogadáshoz vezető úton bátor előbújások sorozatával haladhatunk előre.
Szervezőkként fontos volt számunkra tudni, hogy nevüket és arcukat adják magyar LMBTQ hírességek üzeneteinkhez, közös céljainkhoz. Az előbújás napi kampány csúcsának éreztük a több mint 6,5 ezer nézőt számláló videót, amely hatása jelentős volt, visszajelzésekből éreztük, hogy igazi áttörést hozott a rövidfilm."

https://www.youtube.com/watch?v=7cu86pnQbm4&list=TLVGVx4dQ7AuI9OGYdxV-UK...
A projekt lezárult:

“Nincs szükség másra, mint két másodpercnyi bátorságra”

3 videó, 5 workshop, 10 000 ismeretterjesztő kiadvány, könyvvásár, buli, 15 000 fős elért közönség.

Rövid, ám eredményes előbújás napi programsorozatot sikerült a Szivárvány Misszió Alapítványnak 2013. októberében megszerveznie partnereik, önkénteseik és támogatóik segítségével. Üzenetüket egységesen beszélgetésekkel, videókkal és kiadványokkal terjesztették. Pár mondatban szívszorító őszinteséggel és érzelmekkel adták át LMBTQ önkénteseink egyik videónkban elhangzik, miért is fontos az előbújás:

“Úgy éreztem magam, mintha kicsomagoltam volna önmagam.”

“Nem tudom elképzelni máshogy az életem, mint, hogy önazonos legyek.”

“Önazonos és hiteles lehetek.”

“Amikor előbújtam önmagamnak, akkor rátaláltam önmagamra.”

Újszerű láthatóságot értek el a tavaly őszi kampánnyal. Új arcokat, új megvilágításokat tudtak bevonni értékeik megosztásához. Sikerült megvalósítaniuk az LMBT Szövetség egy régi célkitűzését, miszerint munkatervbe vették az előbújás tematizálását és nagy láthatóságú, kampányszerű megjelenítését. Fontos lépés volt ez abban, hogy a szélesebb civil szféra számára is érdekessé, fontossá, elengedhetetlenné tegyék az előbújás támogatását.

https://www.youtube.com/watch?v=8CiOh9TLi0Y&list=TL7AjFxmeNgCTxDIkMZ6Vhs...

 

Vissza a projektekhez