Támogatott projektek

Projekt címe Közösségépítés, családok megélhetésének segítése a bokortanyákban
Projektazonosító NCTA-2013-3582-C
Témakör Közösség és szervezetfejlesztés
Szervezet neve Szabolcsi Közösségfejlesztő és Vállalkozás Élénkítő Szociális Szövetkezet
Levelezési cím 4400 Nyíregyháza, Rókabokor 15
Telefon 0620 5 694 694
Email szabolcsiszovetkezet@gmail.com
Honlap http://www.szabolcsiszovetkezet.hu
Projektfelelős Lencsés Brigitta
Projekt időszaka 2013. augusztus 1. - 2013. december 31.
Támogatás összege 4,797 €

A projekt célja a közösségi élet és a háztáji gazdálkodás fellendítése a tanyabokrokban és közösségi programoknak köszönhetően a városi kereslet és a tanyasi kínálat találkozása. A projekt célcsoportja a Nyíregyháza mellett található tanyabokrok lakossága, valamint a városban élő elszegényedő, lakóhelyváltásra kényszerülő, vagy önként a tanyasi gazdálkodó életformát választó családok. A program során közösségépítő tevékenységek zajlanak, közösségi mentor szerepet betöltő gazdákat keresnek és fórumok, találkozók segítségével népszerűsítik a közösségi gazdálkodást.
A Szabolcsi Közösségfejlesztő és Vállalkozás Élénkítő Szociális Szövetkezet projektjének jelentősége különösen abban rejlik, hogy olyan területen fejtette ki hatását, ahol a hasonló, alulról jövő kezdeményezések egyelőre gyerekcipőben járnak, illetve olyanok körében hatott a kezdeményezés, akiknek nagy szükségük van mindennemű segítségre.
A pályázó szociális szövetség nagy igyekezettel szervezte meg a tevékenységek gerincét képező fórumokat, itt helyenként rá kellett döbbenniük, hogy ez a lelkesedés bizony nem mindig kétoldalú, ám az időnkénti alacsony részvétel nem szegte kedvüket a további munkára.
A tanyák lakosságával arról beszélgettek, hogy ők hogy látják most a közösségi életet, mi az, ami hiányzik, és hogyan tudna a helyi közösség aktivizálódni, együttműködni. A program keretében összesen hat fórum került megvalósításra. Ezek időpontja és helyszíne:
- 2013. november 08. Nyíregyháza
- 2013. november 15. Mandabokor
- 2013. november 25. Vajdabokor
- 2013. november 29. Nyíregyháza
- 2013. december 13. Nyírtelek
- 2013. december 14. Nyíregyháza
A megtartott fórumoknak konkrét tapasztalatai is vannak. Erre szembetűnő példa volt az, hogy bár a közösség tagjai termelnek, próbálnak piacozásból megélni, de az nem működik, hogy egymástól otthon, helyben vásároljanak. Az egyik gazda tojásokat árul, a másik tejet, de nem egymástól vesznek, hanem a piacon másoktól. Érdekes pontja volt a fórumnak, amikor ezt a kérdéskört felhozták, és maguk a gazdák sem értették, hogy ez miért is nem működik, amikor annyira egyszerű. Ebben a pályázatban tehát sok ilyen apró cél valósult meg, mint ennek a felismerésnek az elérése, az ilyen gondolkodás magjainak elültetése.
A tevékenységlista másik fontos eleme a tanácsadás volt. Főleg a városi célcsoport vette igénybe, akik szeretnének gazdálkodni, de nem tudják, hogyan induljanak el ebbe az irányba. A céljuk az volt, hogy segítsék tanácsokkal, tapasztalatokkal ezeket az embereket, és összekapcsolják őket a tapasztalt gazdákkal.
A projekt megfelelő nyilvánosságot kapott, köszönhetően a szórólapoknak, a megyei napilapnak, illetve végül, de nem utolsó sorban az internetnek.

 

Vissza a projektekhez