Támogatott projektek

Projekt címe KŐKEMÉNY – KÖzösségi KEzdeMÉNYezések Nógrádban és Baranyában
Projektazonosító NCTA-2013-4172-M2
Témakör Közösség és szervezetfejlesztés
Szervezet neve Cromo Alapítvány
Levelezési cím 1119 Budapest, Fehérvári út 83.
Telefon 06 1 210 6047
Email tornoczi.zsofia@cromo.hu
Honlap http://www.cromo.hu
Projektfelelős Tornóczi Zsófia
Projekt időszaka 2013. szeptember 5. - 2015. szeptember 5.
Támogatás összege 109,650 €

A KŐKEMÉNY - KÖzösségi KEzdeMÉNYezések projekt fő célja a roma érdekképviselő szervezetek és közösségi kezdeményezéseik kapacitásfejlesztésén keresztül a romák szerepének megerősítése.

Ennek érdekében a projektben érintett megyékben (Baranyában és Nógrádban, majd Tolnában is)

  • a helyi, nem csak roma lakosokat érintő közösségi problémák helyi erőforrásokkal történő megoldását;
  • a résztvevők hatékonyabb eredménykommunikációját;
  • a romákat érintő ügyek és szervezeteik ismertségének emelkedését akarták elérni.

További célként a Cromo Alapítvány saját belső fejlesztését, legfőképpen a közösségi szolgáltatásainak, külső kommunikációjának és fenntarthatóságának újragondolását jelölték meg.

A projekt kezdeti szakaszában Nógrád megyéből 15 civil szervezet, informális csoport, Baranya megyéből pedig 5 civil szervezet került kiválasztásra. A bevont Baranya megyei szervezetek jellemzően rendelkeztek valamilyen közösségmobilizáló tapasztalattal, ezzel ellentétben a nógrádi csoportok és szervezetek jellemzően sok tekintetben „kezdők” voltak. Több közülük fiatalokból álló informális csoport, melyek a helyi közösségeikben a kisebbség és többségi társadalom együttélési problémáival és lehetőségeivel szembesülve szerettek volna „valamit” tenni az egész közösség érdekében. A tolnai 3 bevont közösség – szervezeti fejlettségüket tekintve – átmenetet képzett a két másik megyéhez képest.

A bevont szervezetek és csoportok számára a projekt teljes időszakában megyei fejlesztő találkozókat és képzéseket, illetve a csoportok kapcsolatépítését és találkozását is elősegítendő, „Agora” tréningeket tartottak. A közösségek tanulását segítendő, egy nemzetközi jó gyakorlat gyűjtemény is készült, mely elérhető a projekt honlapján. http://kokemeny.hu/kokemenyek.

A „Kőkemény” módszertan elterjesztésének és a közösségi kezdeményezések ösztönzése céljából online marketing kampányt is folytattak. Ennek keretében közösségi kezdeményezés ötleteket nyújthattak be a bevont közösségek, majd nyílt internetes szavazáson a legtöbb szavazatot kapott ötletek megvalósítását a támogatott és partnerei erőteljes szakmai, kommunikációs és anyagi támogatásban részesítették.

Az így megvalósult helyi akciók keretében többek között sport és kulturális közösségi programokat szerveztek (roma-nem roma falunap, KRESZ-napok gyerekeknek, sportdélután fiataloknak, tócsni fesztivál).

A belső szervezetfejlesztési folyamat során elkészítettek egy fenntarthatósági tervet és egy szolgáltatási stratégiát. Ezeken kívül még megújították a felnőttképzési intézményi engedélyüket (a korábbi akkreditációt), illetve a szervezet rugalmasabb működése érdekében egy online felhőalapú adattároló és megosztó rendszerre történő átállást is végrehajtottak. Továbbá lezajlott egy médiakommunikációs fejlesztés is, melynek keretében egy külső tanácsadó segítette a szervezet és a projekt kommunikációjának fejlesztését. 

 

Vissza a projektekhez