Támogatott projektek

Projekt címe Katalizátorok helyben - kisközösségek átalakulásban
Projektazonosító NCTA-2013-4182-M2
Témakör Közösség és szervezetfejlesztés
Szervezet neve Védegylet Egyesület
Levelezési cím 1088 Budapest, Szentkirályi utca 6.
Telefon 0612791595; 06703390701
Email tracey@vedegylet.hu
Honlap http://www.vedegylet.hu
Projektfelelős Tracey Wheatley
Projekt időszaka 2013. szeptember 2. - 2015. november 2.
Támogatás összege 135,074 €

„Amikor egy közösség rátalál egy jó gyakorlatra, amit maguk is megvalósítanának, segíteni tudjuk majd őket, hogy azt létrehozzák és működtessék a saját közösségükben. A gyakorlati megvalósításra helyezzük a hangsúlyt, hogy legyen tapintható, látható eredménye a közös munkánknak. Olyan fejlesztéseket indítunk együtt, amiktől a helyi közösség erősebb lesz a lokális gazdaság, élelmiszer-ellátás vagy helyi infrastruktúra terén.”

Cél volt egy olyan támogatói hálózat létrehozása, mely lehetővé teszi, és megerősíti az együttműködést és tapasztalatcserét az új Átalakuló Közösségek közt, míg konkrét energetikai, helyi élelmiszer és helyi gazdasági fejlesztéseket indítanak és a helyi források kihasználásának ösztönzésével csökkentik sérülékenységüket a társadalmi, gazdasági és környezeti behatásokkal szemben.

A projekt elsődleges célcsoportja kéttucat olyan közösség volt, amelyek már elkezdték az „átalakulást”; vagy kísérleteznek a helyi kapacitásokon alapuló, fenntarthatóságot szolgáló gyakorlati lépésekkel, beleértve olyan hátrányos helyzetű csoportokat, amelyek a mélyszegénység problémáival küzdenek. A célcsoportok kiválasztása során szempont volt, hogy olyan közösségek kerüljenek egymással kapcsolatba, amelyek különben nem valószínű, hogy érintkeznének egymással.

A projektben folyamatosan tudásátadó alkalmakat teremtettek a helyi közösségekben zajló rendszeres képzéseken és gyakorlati foglalkozások, kalákák szervezésén keresztül. Elindult a MO-HUB, vagyis az Átalakuló Közösségek magyarországi hálózatának kialakítása is. Ennek két jelentősebb része volt, s ezek gyakorlatilag megegyeznek a projekt kettős célrendszerével, így praktikusan minden projekttevékenység elősegítette a hálózat kiépülését is.

A tudásátadás másik fő és állandó szála volt a mentorálás biztosítása. A mentorok a hozzájuk tartozó szervezetekkel elsősorban elektronikus csatornákon (e-mail, közösségi portálok, telefon) és igény szerint személyes találkozókon tartották a kapcsolatot. Mindezeken felül több bevont közösség és mentor részvételével tapasztalatátadó alkalmakat is tartottak. Mivel a bevont közösségek különböző fejlettségi, tudatossági szinteken álltak, ezért mindenhol eltérő ütemben és igények mentén zajlott a fejlesztés, így egy-egy közös alkalomra azokat hívták össze, akiknek volt valamilyen közös témája, kapcsolódási pontja vagy nagyjából hasonló szervezeti fejlettségi szinten álltak vagy hasonló csoportdinamikai elemeket mutattak.

Mindezek eredményeképpen igen változatos helyi programok alakultak ki. Volt ahol „szigetelési brigádot” hozták létre, több családnak ablakot szigeteltek; hőoszlopokat (egyfajta kályhákat) építettek. Máshol helyi élelmiszer találkozót szerveztek, és komposzt kazánt építettek, illetve erre képzést is tartottak. Egy budapesti helyszínen közösségi kemencét és komposzt WC-t építettek, máshol napaszaló készült.

A program honlapja: http://kozossegek.atalakulo.hu/

A program Facebook oldala: https://www.facebook.com/KKAkiskozossegekatalakulasban

 

Vissza a projektekhez