Támogatott projektek

Projekt címe PecsWork - közösségszövetek a városban
Projektazonosító NCTA-2013-4193-M2
Témakör Közösség és szervezetfejlesztés
Szervezet neve Nevelők Háza Egyesület
Levelezési cím 7624 Pécs, Szent István tér 17
Telefon +36 72 215543
Email csilla.vincze@ckh.hu
Honlap http://www.ckh.hu
Projektfelelős Vincze Csilla Anna
Projekt időszaka 2013. november 1. - 2015. november 1.
Támogatás összege 138,286 €

A projekt célja - a saját szervezet fejlesztésével parallel módon - Pécs városában és vonzáskörzetében működő városrészi szolgáltató központok és környezetükben tevékenykedő közösségi alapú kezdeményezések fejlesztése, és a fejlesztésbe vont szervezetek hálózati együttműködésének kialakítása annak érdekében, hogy az alulról jövő közösségi kezdeményezések képessé váljanak céljaik, érdekeik artikulálására, s a városrészi központok a közösségi igények szolgálatába állva, a helyi szükségleteken alapuló szolgáltatások mentén szerveződjenek.

Fejlesztésbe vont szervezetek: 5 pécsi városrészi szolgáltató központ (Civil Kapu) és 20 alulról szerveződő közösségi csoport (Hálózati Pont).

A projekt részeként városrészi kerekasztalok indultak, melyek célja, hogy az egyes Civil Kapukban kialakult fejlesztéseket összefogva a szervezeteket (hálózati pontokat) közös helyi platformba tömörítse. Az általános egyeztetéseket követően városrészi akcióterveket készítettek, melyek nyomán a helyi közösséget szolgáló akciókat szerveztek (régen felhagyott bányatavon csónakázó lehetőség kialakítása, környezet rendezése, helyi településrészi tömegrendezvények,  pl. majális felélesztése stb.). Más helyütt az általános közösségépítés mellett konkrét érdekérvényesítés is megjelent. Az együttgondolkodás hatására képesek voltak kézzelfogható eredményeket felmutatni. Például a helyi tömegközlekedési vállalat meg akart szüntetni egy buszmegállót, mondván életveszélyes. A közösség aláírást gyűjtött, a helyi médiát bevonva lobbizott, melynek eredménye, hogy új buszmegálló épülhet a helyi lakosok és a szolgáltató együttműködésével.

A városrészek (városrészi közösségek és Civil Kapuk) kapcsolatának erősítése érdekében több alkalommal közös látóutakat is szerveztek.

Mindezek eredményeképpen a bevont szervezetek esetében egyértelmű kapacitásbővülés valósult meg, elindult a hálózatosodás. A helyi akciók elindulása pedig azt mutatta, hogy a szerzett ismereteket be tudták építeni a helyi közösségek mobilizálásába. Mindezeket Pécs önkormányzata is észlelte, s a Civil Kapuk esetében önkormányzati fenntartási szerződésekkel ismerte el a közösségekért folytatott munkát.

 

Vissza a projektekhez