Támogatott projektek

Projekt címe Állampolgári Nevelési Tábor
Projektazonosító NCTA-2014-8130-A
Témakör Demokrácia és emberi jogok
Szervezet neve Bibó István Szakkollégium a Felelős Értelmiségért Alapítvány
Levelezési cím -
Telefon 061/209-0616
Email zamboakos@gmail.com;bibokoll@bibokoll.elte.hu
Honlap http://www.bibo.elte.hu
Projektfelelős Zámbó Ákos, Juhász Viktória
Projekt időszaka 2014. szeptember 1. - 2015. október 30.
Támogatás összege 6,010 €

Az Állampolgári Nevelési Tábor a Bibó István Szakkollégium évtizedes hagyományokkal rendelkező rendezvénye. Célja, hogy olyan ismereteket adjon át iskoláskorú gyerekeknek, amelyekkel felnőttként jobban fognak tudni boldogulni, felelősebb állampolgárként tudnak élni.
A szervezési munkálatokat és az oktatási anyag összeállítását a szakkollégium hallgatói végezték, ezzel is megvalósítva az intézmény demokratikus, önszerveződő alapelveit. Olyan témákat dolgoztak fel a program során, mint a tolerancia, a környezeti ismeretek, a pénzügyi ismeretek, illetve közjogi és büntetőjogi alapismeretek.
Az oktatott diákok többen hátrányos helyzetű, szegény környezetből érkeznek.
2015 tavaszán került megrendezésre a tábor, Parádfürdőn, 50 gyermek és 30 szakkollégista oktató részvételével. A tábor során az oktatók által összeállított munkafüzettel és játékos feladatokkal segítették a gyerekek tanulását.
Ezek mellett több kirándulást is tett a csapat pl. Egerbe, Szilvásváradra, ahol a programok részeként különböző feladatokat is megoldottak. Esténként csoportjátékokkal és parlamentszimulációval tették érdekesebbé a vacsora utáni órákat.
A tábor mellett a program 15 éves jubileuma alkalmából 2015. november 26-án a MÜPA üvegtermében került megrendezésre a Társadalom háta mögött című konferencia. Ezen a társadalmi mobilitás és a közoktatás kapcsolatairól beszélgettek a résztvevők többek között szakértőkkel, politikusokkal, civil szervezetekkel.

A projekt deklarált célja elsősorban a szemléletformálás volt, mind a táborban résztvevő diákok, mind a szakkollégium közössége tekintetében. Az utóbbi célcsoport esetében ez közvetlenül, a gyerekek körében pedig a későbbi táborok során közvetetten érvényesül. Emellett a konferenciával lehetőség volt szélesebb társadalmi párbeszédet is kezdeményezni.
Fontos, hogy a területtel foglalkozók közötti párbeszédnek teret tudott nyújtani a konferencia, nemcsak a kerekasztalokon, de a szünetekben is hasznos információcsere zajlott. Nem várt eredmény volt, hogy gimnáziumi pedagógusok is jelentős számban vettek részt a konferencián, így remélhetőleg a közoktatásba is be tud csatornázódni az állampolgári nevelés fontossága. Emellett a jövőben tervezik egy konferenciakötet kiadását az elhangzott beszélgetésekről, amivel a résztvevőkön túl mások számára is elérhetővé teszik az ott elhangzottakat. A résztvevő szakkollégisták révén pedig az elkövetkező években a tábor tanítási programjába is be fognak épülni a konferencia tapasztalatai.

 

Vissza a projektekhez