Támogatott projektek

Projekt címe Fejlesztett szervezet - Fejlesztő közösség
Projektazonosító NCTA-2014-8162-C
Témakör Közösség és szervezetfejlesztés
Szervezet neve Értelmi Sérültek Gyöngyház Egyesülete
Levelezési cím 2181 Iklad, Szabadság út 75.
Telefon +3628578530
Email turba@szederfa.hu
Honlap http://www.szederfa.hu
Projektfelelős Turba Attila
Projekt időszaka 2014. szeptember 1. - 2015. október 31.
Támogatás összege 17,873 €

A cél a szervezet fejlesztése volt tréningek, szupervízió, vezetői és egyéni coaching, team- és specifikus képzés valamint playback-színház technika és tesztek révén. A 12 hónapos projekt során egy új szervezeti struktúra kialakításán dolgoztak, mely segítségével a munkatársak körében tisztázódtak a felelősségi körök, túlterheltségüket megszüntették a megfelelő feladatmegosztással, illetve organikus működés szerint tervezték újjászervezni szervezetüket.
A projekt közvetlen célcsoportja tehát maga a szervezetet felépítő stáb volt, de közvetett célcsoportjába értelmi fogyatékkal élő emberek, lakóotthoni illetve nappali ellátásban részesülők, megváltozott munkaképességű munkavállalók tartoztak, az ő igényeiknek is megfelelően zárult le a projekt, elsősorban az otthon munkatársai kerültek a fejlesztés középpontjába, a kulcsemberek pedig egyéni coachingon és szupervízión vettek részt.
A vezetői coaching volt az első munkaforma, amivel a fejlesztési folyamat megvalósítását elkezdte a szervezet. Ez folyamatosan történt a projekt megvalósítása során. Alapvető célját ennek a tevékenységnek, a teljes projektidőszakra kiterjedően, a vezetői szerepépítés támogatása jelentette. A szervezetfejlesztésben megfogalmazott egyik cél a vezetői túlterheltség megszűntetése volt. A megvalósított szupervíziók során a csoporttagok közös értelmezése alapján tovább tisztultak az eredményes HR gazdálkodás funkciói, de új erőforrás gazdálkodási szempontok is megjelentek. A team specifikus képzések központi témái a szervezeti küldetés, értékek és ezek mentén felépülő szervezeti szerepek voltak. Három munkacsoport jött létre belső emberi erőforrással, a csoportmunkákban megjelent, kiemelkedően fontosnak ítélt témák mentén: misszió gyakorlat, jelen helyzet - jelen kihívások - megoldási javaslatok és kommunikáció témákban. Az érzékenyítő tréningek célja volt a fogyatékkal élő, megváltozott munkaképességű személyekkel való együttműködésre, közös munkára felkészíteni a szervezetbe belépő új munkatársakat. A kommunikációs és misszió munkacsoportok közösen egy adománygyűjtő kampányt hoztak létre, Tom Lumen gitárművész megalkotta a Szederfa Dal (https://www.youtube.com/watch?v=WAIDTdfE0VQ) című szerzeményét, amelyben felhívják a figyelmet a lakóotthon lakóinak kézműves termékeire, és adományokat is szívesen várnak.
A szervezetfejlesztés során alkalmazott technikák hatására jelentős kompetenciafejlesztés is megvalósult egy-egy területen. A projekt előtt a szervezet vezetését egy fő végezte, most már három főből áll a szervezet vezetősége, ezzel sikerült megosztaniuk a feladat- és felelősségi köröket, illetve a szervezet fejlesztésével kommunikációjuk is fejlődik, ami kulcseleme az általa képviselt személyek érdekképviseletének.

 

Vissza a projektekhez