Támogatott projektek

Projekt címe ÉLET-ÚT-ESÉLY - a hozzáférhető Szolnokért
Projektazonosító NCTA-2014-8164-C
Témakör Közösség és szervezetfejlesztés
Szervezet neve Vakok és Gyenegénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesülete
Levelezési cím 5000 Szolnok, Móra Ferenc u. 15. fsz/12.
Telefon 06-56/514-085; 06-70/457-1517
Email info@jnszmvakok.hu
Honlap http://www.jnszmvakok.hu
Projektfelelős Pesti Zoltánné
Projekt időszaka 2014. július 18. - 2016. január 15.
Támogatás összege 19,592 €

Szolnokon, a megyei jogú városban az új beruházások és felújítások csak részben vagy egyáltalán nem használhatóak a fogyatékossággal élők, az idősek, a kerékpárosok vagy a babakocsit tolók számára. Ezzel a projekttel viszont növekedett a hozzáférhető intézmények, közszolgáltatók száma. A célcsoportok látás- és mozgássérült tagjai és más, speciális térképeket igénylők lehetőséget kapnak az egyszerűbb, akadálymentes, önálló ügyintézésre, így aktívabb tagjává válnak a társadalomnak. A projekt során belső és külső helyszíni bejárásokat végeztek olyan személyek közreműködésével, akik saját maguk is látás illetve mozgásszervi problémákkal küzdenek, így használható leírásokat készítettek. Ezekből hangos térképet készítettek, amelyeket folyamatosan töltenek fel a honlapjukra (www.jnszmvakok.hu).
A projekt másik eleme 180 óra jogsegélyszolgálat volt. Ebből ügyfelek 78 órában kértek segítséget, az egyesület pedig 102 órában vette igénybe a szolgáltatást (alapszabály módosítás, jogszabály tervezetek véleményezése, munkajogi tanácsadás témában). A szemléletformáló programok ideje alatt a résztvevők képet kaptak a látás- ill. mozgássérültek mindennapi nehézségeiről, megtudták, hogyan tudnak fogyatékossággal élő embertársaiknak megfelelően segíteni.
Tapasztalataikat egy kiadványban foglalták össze, amelynek mellékleteként készítettek egy CD lemezt is, amely tartalmazza az útvonalakról szóló hangfelvételeket is.
Irodájukat akadálymentesítették, így már mozgássérült személyek is könnyedén elérik őket, könnyebben tudnak segítséget nyújtani valamint, a közintézmények munkatársainak érzékenyítésével a velük foglalkozó személyek is jobban megismerkedhettek azokkal a problémákkal, amelyekkel egy ügyintézés során szembesülhetnek.

 

Vissza a projektekhez