Támogatott projektek

Projekt címe Menni vagy maradni?
Projektazonosító NCTA-2014-8188-A
Témakör Demokrácia és emberi jogok
Szervezet neve Prizma Kollektíva, Kortárs összművészeti közhasznú egyesület
Levelezési cím 1064 budapest, Vörösmarty u. 59. 3/24., 1064
Telefon 06703213537
Email simorag@gmail.com
Honlap http://www.offlineon.eu/
Projektfelelős Simor Ágnes
Projekt időszaka 2014. szeptember 5. - 2015. december 5.
Támogatás összege 19,795 €

A kivándorlás témaköre divatos téma, melynek most a hátterével szeretnének foglalkozni a projekt szervezői. Az ő felvetésük, hogy a szabadságérzet sérülése előrelendíti a tömeges kivándorlás gondolatát. A projekt alapja egy szabadtéri cirkuszszínházi előadás a témáról, melyet a nézőkkel és civil szervezetekkel készített interjú sorozat és dokumentumfilm valamint egy szociológia felmérés egészít ki. Az előadásokat négy nagyvárosban rendezik meg utcai akcióként, ingyenesen. A szervezők szeretnének teret nyitni a társadalmi utcai akcióknak, kérdéseket felvetni a saját helyzettel kapcsolatban, lehetővé tenni a közös gondolkodást és megmutatnia hétköznapi embereknek lássák, hova kapcsolódhatnak, milyen lehetőségeik vannak.A kivándorlás témaköre része a minennapi közbeszédnek, az offline:ontheater kísérleti színház ennek a hátterét szerette volna felfedni. A kiindulópont az volt,hogy a szabadságérzet sérülése előrelendíti a tömeges kivándorlás gondolatát.
Különböző városokban és városrészekben mutatott be a társulat egy akciószerű előadást, Menni vagy maradni címmel, Simor Ágnes és Glass Benjamin rendezésében. Az esemény egyrészt meghirdetett, nyilvános, ingyenes előadás volt, másrészt utcai esemény is egyben. Fontos volt a téma által megérteni, hogy mit gondol a hétköznapi ember, illetve mit tudnak az emberek a demokráciáról. Valódi utcai akcióban gondolkodott a csapat, ahol a néző az őt érintő témába bekapcsolódik, megérinti a cirkusz, a színház, a tánc.

A produkcióhoz civil szervezeti felmérés, szabadtéri kerekasztal és helyszíni dokumentumfilmes interjúsorozat kapcsolódott, a nézőket is bevonva. A meglepő előadás interaktivitásra sarkallt. A nézőket így sikerült elgondolkodtatni arról, hogy egy demokratikus államban, mire van lehetőségük, milyen lehetőségeik vannak kiállni önmagukért.
A leginkább érintettek a 16-50-es fiatalok a középkorúakig. A közvetlenül elért célközönség: kb 3000 fő volt. A projekt partnerei voltak az ELTE TÁTK szociológus hallgatói, és szociológussal, filmes szakemberrel dolgoztak együtt. Mellettük civil szervezetként részt vett a projektben az Artemisszió Alapítvány, a Menedék Egyesület, a Szubjektív Értékek Alapítvány. A háttéranyagként készült szociológiai kutatások segíthetnek egyetemeken, iskolai segédletként, ezért ezt a jövőben további szervezetek, a nyilvánosság számára is elérhetővé teszik. A migráció és a művészeti megközelítés összekapcsolása segíthet a jövőben is a probléma kezelésében, miközben a negatív kommunikáció erős mértéket ölt.

 

Vissza a projektekhez