Támogatott projektek

Projekt címe Könnyedén iskolából munkába - Ifjúsági Kompetencia Központ
Projektazonosító NCTA-2014-8195-D
Témakör Ifjúsági és gyermek ügyek
Szervezet neve Artemisszió Alapítvány
Levelezési cím 1085 Budapest, Budapest, Pál utca 6.
Telefon +36 70 321 3078; +36 1 413 6517
Email zsuzsanna.komjathy@artemisszio.hu
Honlap http://www.artemisszio.hu/
Projektfelelős Komjáthy Zsuzsanna
Projekt időszaka 2014. szeptember 1. - 2016. április 30.
Támogatás összege 63,604 €

A fiatalok magas munkanélkülisége és ennek újratermelődése tovább mélyíti az esélyegyenlőtlenséget, a strukturális diszkriminációt és a társadalmi elégedetlenséget. Hiányoznak a szükséges szakpolitikai, az ifjúsági munkanélküliséget prevenciós eszközökkel segítő stratégiák.
A projekt a mikro szintű problémákra kívánt reagálni azzal, hogy megerősítette a fiatalokat és átjárhatóságot biztosított az iskola és a munkahely világa között: egy modellértékű, nem formális tanulási módszerekre alapuló, adaptálható és hosszú távon fenntartható programcsomagot és szakértői hálózatot hoztak létre a fiatalok munkanélküliségének csökkentése érdekében, elsősorban a szakiskolában tanuló, hátrányos helyzetű fiatalokra fókuszálva.
A komplex, ifjúsági kompetenciafejlesztésre irányuló szolgáltatáscsomag képzés formájában átadásra került civil szervezetek, iskolák és szociális szolgáltatók számára. A szociális és oktatási szakemberek egy gyakorlatorientált pályaorientációs módszertani képzéssorozaton, valamint a projekt elején kidolgozott Digitális Életpálya Térkép (DÉT) kompetencia fejlesztésére irányuló képzéssorozaton is részt vettek. A program tematikáját véglegesítették, és előkészítették az iskolai szolgáltatáscsomag használatát a szakiskolákban Budapesten és vidéken egyaránt, mely többek között csoportos CV és motivációs levélíró tréninget, csoportos állásinterjú tréninget, szakmai tapasztalatszerző programot, egyéni állásinterjú szimulációt és záró tréninget tartalmaz.
A szolgáltatáscsomagról és az iskolai programokról egy filmes stáb készített kisfilmet a bevont tanulók aktív közreműködésével. A filmek a szervezet Youtube-csatornáján megtekinthetőek: https://www.youtube.com/user/artemisszio98/videos
A szervezet az iskolai programcsomagokkal olyan ismerethez juttatta a fiatalokat, amelyek nagyban hozzájárultak a későbbi elhelyezkedéshez, aminek hatására csökkenthető a munkanélküliség mértéke. Azok a fiatalok, akik a szervezet munkájába újonnan, önkéntesként kapcsolódtak be, munkájuk során megtapasztalták a felelősségvállalást, szakmai tapasztalatra és hasznos kapcsolati tőkére tettek szert.

 

Vissza a projektekhez