Támogatott projektek

Projekt címe Meleg Férfiak, Hideg Diktatúrák oral history kutatás, videóarchívum és interjúkötet
Projektazonosító NCTA-2014-8241-A
Témakör Demokrácia és emberi jogok
Szervezet neve Civil Művek Közművelődési Egyesület
Levelezési cím -
Telefon 06 1 708 2373
Email tariaster@gmail.com
Honlap http://www.civilmuvek.hu
Projektfelelős Takács Mária
Projekt időszaka 2014. augusztus 1. - 2015. július 30.
Támogatás összege 19,289 €

A projekt célja volt feltárni a közelmúlt azon személyes történeteit, amikről eddig nyilvánosság előtt alig beszéltek. Segíteni az LMBT-közösséget és a többségi társadalmat ezek feldolgozásában, a párbeszéd kialakításában. A történetek jelentős része épp a külvilággal való ütközések, a félelmek dokumentuma. Ennek az elnyomásnak, nem csak az elszenvedő, de a bántalmazó vagy közömbösséget tanúsító többség is részese a mai napig. A projekt során hat, ötvenen túli meleg férfival készítettek életútinterjút. Ezeket folyamatosan osztották meg a projekt blogján (melegferfiak.blog.hu) és a közösségi oldalakon; továbbá Meleg Férfiak Hideg Diktatúrák címmel fotókkal tűzdelt interjúkötetet jelentettek meg 500 példányban, amelyet a fővárosban és hat vidéki nagyvárosban közönségtalálkozókon is bemutattak. A projekt során együttműködtek több vidéki LMBT csoporttal, az Index-szel, a Delta Filmmel, az Éclipse Filmmel, az Írók Boltjával, a pécsi Bagolyfészek Antikváriummal, a szegedi Grand Caféval. A projekt lezárultával párhuzamosan bátorítják az idősebb meleg embereket történeteik elmondására, tapasztalataik megosztására. 25 évvel a rendszerváltás után ennek már régen itt van az ideje.
A projektben készített interjúkban a szereplők névvel, arccal nyilatkoztak, általuk egy (másfél) generáció történetét ismerhette meg a közösség és a többségi társadalom. Fontos szempont volt a generációk találkozása, a mai fiatal generáció megismerhette a hazai LMBT történelem államszocialista és rendszerváltás körüli múltját. Az életútinterjúkból az is kirajzolódott, hogy egy kisebbség helyzete, tapasztalatai, megküzdési technikái, hogy járultak és járulnak hozzá a demokratizálódáshoz.
A blognak és a könyvnek is pozitív, elismerő fogadtatása volt. Egy éven keresztül folyamatosan publikáltak anyagokat. Az olvasóknak visszajelzési lehetőségük is volt: online felületen, valamint személyesen a közönségtalálkozókon is.
Elhallgatott élettörténeteket, magukat felvállaló idős és meleg férfiakat ismerhetett meg a nagyközönség. Olyan részletei kerültek felszínre az elmúlt 50-70 évnek a személyes történetek által, amelyek segítenek rávilágítani, hogy egy elnyomó rendszer és társadalom, hogyan tudja emberek életét elhallgattatással semmissé tenni. "A személyes keveredik a politikummal, a politikussal. Ilyen ez az identitás: valami személyesből a társadalom tiltó mechanizmusai miatt nyilvános lesz, amint kijut a négy fal közül. Nemcsak publikus, hanem statement, ellenállás, politikai aktus. Ha pedig valakinek a nyilvánosság tereiben való létezése önmagában „magamutogató” és „provokatív”, akkor az ő szexuális irányultságából bizony politikai tény lesz. Identitás. Aminek van története. Vagy az elnyomásának van története."
A meleg identitás felvállalásán túl az interjúalanyok között voltak kettős kisebbségi identitással rendelkezők is: zsidó, roma, hajléktalan emberek. Az ő történeteik a kisebbségi csoportok közötti átjárhatóságról, a szolidaritásról vagy éppen elutasításról, el nem fogadásról is tanúskodnak.

 

Vissza a projektekhez