Támogatott projektek

Projekt címe Nekem nem mindegy
Projektazonosító NCTA-2014-8307-D
Témakör Ifjúsági és gyermek ügyek
Szervezet neve Világháló - Irodalom Alapítvány
Levelezési cím 1024 Budapest, Keleti Károly u. 15/C.
Telefon +36/1 327-0006
Email kelecsenyivera@nnm.hu
Honlap http://www.nekemnemmindegy.hu
Projektfelelős Kelecsényi Vera
Projekt időszaka 2014. szeptember 1. - 2015. december 31.
Támogatás összege 65,387 €

A program célja, a modern európai társadalom alapvető együttélési szabályainak megismertetése volt az irodalom és a társművészetek eszközeivel, a felső tagozatos és középiskolás korosztályokban (14-20 éves fiatalok). Elérni, hogy a fiatalok képesek legyenek egymást, egymás másságát elfogadni és együttműködni, valamint olyan kérdésekre irányítani a résztvevők figyelmét, mint a tudatos állampolgári aktivitás, az alapvető emberi jogok és a tolerancia. A bevont fiatalokkal, slam-közösségekkel és pedagógusokkal elvégzett fejlesztési munka rövidtávú eredményeként el kívánták érni, hogy országosan is ismerté váljon a program oktatási jelentősége, a részt vevő iskolák és fiatalokkal foglalkozó civil szervezetek számára módszertani és oktatási segédanyagot biztosítani, amelynek tapasztalatait később is fel tudják használni.

A projektbe 3 régióból (Dél-Alföld, Dél-Dunántúl, Észak-Magyarország) összesen 21 iskolát vontak be. Az iskolákat és pedagógusokat elektronikus levelekkel és a helyi koordinátorok személyes megkereséseivel tájékoztatták a programról (régiónként 30-30 iskola került megszólításra). A nyitórendezvényeket minden régióban (2014. szeptember-október) két ütemben valósították meg. Ennek oka az volt, hogy minél több középiskolás fiatal számára be tudják mutatni a programot, motiválják őket a részvételre. A nyitóesemények után a bevont pedagógusokkal és a helyi partnerszervezetekkel szakmai egyeztetést folytattak a szervezet munkatársai. A nyitóeseményeken a felkért író mentorok (Grecsó Krisztián, Rácz Zsuzsa, Keresztesi József, Horváth Kristóf) az első témában (szólásszabadság) írt műveiket bemutatták a résztvevők számára. Horváth Kristóf – Színész Bob helyi slamerekkel minden régióban több alkalommal iskolai órákon és tanítási órán kívül foglalkoztak a középiskolás fiatalokkal, összesen 269 fiatal vett részt a foglalkozásokon. A bevont iskolások tematikus slam versenyeken (4 forduló) mutathatták meg az elkészült alkotásokat. A legjobbakat egy fiatalokból álló közönség zsűri választotta ki és jutalomban részesítették őket. A kampányokat és tematikus rendezvényeket helyi és országos szinten 40-50 civil szervezet érdeklődésével és 17-20 szervezet részvételével valósították meg. A záró rendezvényen a fordulók három legjobb alkotásait, illetve a nyitott verseny (facebook) alkotásokból is a legjobb hármat kiválasztották és könyvcsomagokkal díjazták. A megvalósítás során 3 alkalommal került meghirdetésre a Nekem Nem Mindegy országos irodalmi alkotói verseny és tehetséggondozó program. A témák feldolgozása iskolai tanórákon és délutáni foglalkozásokon történt. A program alatt napi szinten tartották a kapcsolatot a bevont iskolák pedagógusaival, és reagáltak a felmerült kérdésekre.

Szólásszabadság témában több mint 250 fiatal regisztrált és közel 200 alkotás érkezett be. Régiónként a 10 legjobb alkotást kiemelten támogatták, valamint a legjobbak versenypontokat, tárgyjutalmat és megjelenési lehetőséget kaptak. Erőszak témában több mint 150 fiatalt regisztrált és közel 120 alkotást töltöttek fel weboldalra. Minden régióban a 10-10 legjobb alkotást kiemelten támogatták. A harmadik fordulón témája a rasszizmus volt, és összesen 130 alkotás érkezett a pályázó szervezethez. A projektzáró rendezvényre a Trafóban került sor. Az eseményen a ki-be vándorlás volt a téma, és a projektbe bevont fiatalok is felléptek.
A projekt során, a bevont fiatalok szemléletét sikerült megváltoztatniuk, mernek nyilatkozni az őket foglalkoztató problémákról, és a projekt végére úgy érezték, hogy számít a véleményük. A bevont fiatalok körében elindult egyfajta tudatosabb tenni akarás.

 

Vissza a projektekhez