Támogatott projektek

Projekt címe Jön a Gólem!
Projektazonosító NCTA-2014-8335-A
Témakör Demokrácia és emberi jogok
Szervezet neve Gólem Színház Egyesület
Levelezési cím 1027 Budapest, Jurányi u. 3.
Telefon +36 20 779 1216
Email marcsa@golemszinhaz.hu
Honlap http://www.golemszinhaz.hu
Projektfelelős Marcsa Barbara
Projekt időszaka 2014. szeptember 1. - 2015. december 31.
Támogatás összege 19,354 €

A projekt célja az emlékezés kultúrájának javítása, másrészt lehetőséget teremteni az őszinte, félelmek nélküli párbeszédre, az előítéletekről való közös gondolkodásra, a tévhitek eloszlatására. A közvetlen célcsoportot olyan kiválasztott települések, térségek lakosai alkották, ahol 1944 előtt nagyobb zsidó közösségek éltek. A projekt központi eleme a felszabadult légkört biztosító Lefitymálva című előadás és az azt követő beszélgetés. Az előadás után a színház párbeszédre hívta a közönségből erre vállalkozókat. Ezt megelőzte a helyi segítők kiválasztása és előzetes képzése egy workshop keretében. Fontos mérhető elem a „Mi jut eszébe arról a szóról, hogy zsidó?“ kérdésre az előadást és beszélgetést megelőzően, és azt követően adott válaszok összehasonlítása. A helyi közösségen belül a provokatív témafeldolgozás alkalmas arra, hogy közös gondolkodást indítson el, amely olykor indulatokkal teli, de a kollektív hallgatás megtörésével alapot adhat a további párbeszédre.
Az előadást a következő településeken mutatták be: Bonyhád/Szekszárd, Balassagyarmat, Gyöngyös, Jánoshalma, Kecskemét, Keszthely, Kővágóörs, Orosháza, Sárbogárd, Verpelét, Zalaszentgrót, Zsámbék.

A projekt megjelenése, illetve az, hogy van 1-1 helyi önkéntes, aki tud mesélni a személyes élményeiről a zsidókkal kapcsolatban, mindenképpen segít a tévhitek, hiedelmek eloszlatásában. Többen azt a visszajelzést adták, hogy ritka alkalom, hogy ilyen közvetlen légkörben lehet beszélgetni, viccelődni, érzelmeket kifejezni, ugyanis az eddigi élmények kizárólag holocaust megemlékezésekhez kötődnek. Az emlékezésre mindenhol szükség van, ugyanakkor ha csak arra van lehetőség, hogy bűntudatot érezzenek a helyi lakosok, elődeik esetleges helytelen cselekedetei miatt, akkor a realitás torzul.

A Gólem Színház a helyzetéből fakadó különleges pozícióból (kívülálló és érintett is egyszerre) vizsgálja a társadalmi problémákat, valamint arra törekszik, hogy enyhítse a frusztrációt és konfliktusokat a különböző kisebbségek és a többség között. Bátran, tabuk és félelem nélkül, a nevettetés eszközével dolgoznak fel egyetemes problémákat.
Az áldozatszerepnek, annak, ahogy a zsidó közösséget ábrázolták (vagy ábrázolta magát), érthető történelmi okai vannak, de mára ez a sztereotípia a többségi társadalom és a közösség közötti párbeszédet inkább megosztja, mintsem, hogy segíti. Emiatt oly módon próbálják feldolgozni a zsidóság témáját, amellyel nem megosztják, hanem egyesítik a nézőket.
Az előadások helyszínén sikerült alternatívát mutatni egy olyan lehetséges párbeszédre, ahol a felek nem a múltbéli sérelmek, az áldozat-bűnös, a kisebbség-többség már elcsépelt sémái mentén kommunikálnak, hanem arról beszélgetnek, hogy mindennek ellenére hogyan lehet(ne) boldogan, egymást ismerve és elismerve, egymást tisztelve és meghallgatva beszélni, enni, inni, sírni és nevetni, egyszóval élni.

 

Vissza a projektekhez