Támogatott projektek

Projekt címe Demokrácia-gyakorlatok
Projektazonosító NCTA-2014-8387-A
Témakör Demokrácia és emberi jogok
Szervezet neve Kép-Szín-Ház Művészmozi Alapítvány
Levelezési cím -
Telefon +36705459866
Email erdelyiagnes.anna@gmail.com
Honlap http://www.grandcafe.szeged.hu
Projektfelelős Erdélyi Ágnes
Projekt időszaka 2014. augusztus 1. - 2016. január 31.
Támogatás összege 18,877 €

A KÉP-SZÍN-HÁZ Alapítvány, amely a Grand Café art mozit is működteti Magyarország egyik egyetemi városában, 20 éves fennállása óta folyamatosan foglalkozik az aktuális társadalmi jelenségekkel. Profiljának megfelelően teszi ezt egyfelől tudományos megközelítéssel, a vizsgált problémakörök sokoldalú, történeti, szociológiai, filozófiai szempontú feltárásával, másfelől műfaji sokszínűséggel: szimpóziumok, előadások, beszélgetések, viták, workshopok, kérdőíves felmérések, alkotói műhelyek, kiállítások stb. rendezésével.
A demokrácia-gyakorlatok projekt is az elméleti vizsgálódásoktól tartott a mindennapi társadalmi praxis irányába. Egyetemisták, középiskolások, fiatal értelmiségiek, különböző korosztályokhoz tartozó érdeklődők ismerkedtek a nemzet, mint kollektív történelmi konstrukció értelmezéseivel, a radikális, újnacionalista szubkultúrákkal. Vizsgálták a „jó kormányzás”, „jó politika” politika-filozófiai és társadalmi aspektusait, az emberi, kisebbségi jogok, a büntetés végrehajtás, a halál- és tényleges életfogytiglani büntetés, a társadalmi nemek problematikájának elméleti és a mindennapokban megjelenő narratíváit. Hosszú távú kapcsolat teremtődött egy szegedi, egy budapesti és egy szabadkai középiskola között, melynek során a fiatalok megismerhették egymás környezetének kulturális és felekezeti sokszínűségét. A projekt során kilenc dokumentumfilm készült el. A tematikák hálózatszerűen működtek, egymást kiegészítették, gazdagították, folytatásukat tervezik.
A demokrácia-gyakorlatok projekt hozzájárult ahhoz, hogy a sokféle tevékenységi formában − szimpózium, előadás, disputa, workshop, filmes és irodalmi rendezvény, szakkör, filmklub, -készítés, alkotó tábor − mind a szervezők, mind a megvalósítók, mind a résztvevők, mind a résztvevő megfigyelők, mind az ezeket érdeklődéssel kísérők átélhették annak a folyamatnak a közös élményét, hogyan alakul ki egyre észrevehetőbben egy közösség, amely elkötelezett, mélyen érintett a demokrácia és emberi jogok védelmében és gyakorlásában. A "fő probléma" megoldásában értelemszerűen nem létezhet végső kimenet, de az értelmezés igénye és a lehetőségek szerinti konkrét cselekvések hozzájárultak ehhez.

 

Vissza a projektekhez