Támogatott projektek

Projekt címe Szülők együtt - összefogás a halmozottan sérültekkel
Projektazonosító NCTA-2014-8402-C
Témakör Közösség és szervezetfejlesztés
Szervezet neve Halmozottan Sérültek Heves Megyei Szülőszövetsége
Levelezési cím 3377 Szihalom, Kossuth út 67.
Telefon 06309584405
Email halmozottan@citromail.hu
Honlap http://szuloszovetseg.blogspot.hu/
Projektfelelős Domán Zoltán
Projekt időszaka 2014. szeptember 15. - 2016. április 15.
Támogatás összege 10,517 €

A támogatott szervezet 19 hónapos, régiós (ÉMO) szintű projektje („SZÜLŐK EGYÜTT - ÖSSZEFOGÁS A HALMOZOTTAN SÉRÜLTEKKEL”) fókuszában a szervezet tagságának bővítése, eszköz és módszertankészletének megerősítése mellett a halmozottan sérültek és családtagjaik érdekvédelme, körükben az aktív állampolgári attitűd kialakulásának elősegítése, megerősítése, továbbá egy önsegítő közösségi hálózat kiépítése és fejlesztése állt. https://www.youtube.com/watch?v=jzsEWR9zUZs
A projekt megvalósítása során a tagság bővítése a lebonyolított rendezvények eredményeként realizálódott és az induláskori 70 fős taglétszám a projekt végére 176 fővel növekedett. A szervezet fejlesztése, az eszköz és módszertankészletének megerősítése, a részben a megvalósult képzés (téma: bázisépítés és mentorság) eredményeként teljesült. A képzésen 61 fő vett részt. A szervezet a projekt időszakában összesen 35 csoporttalálkozót szervezett tagjai számára, továbbá 16 új kapcsolatot alakított ki más szervezetekkel, intézményekkel. A projekt keretében sor került egy régiós mentális segítségnyújtó közösségi hálózat és mentorrendszer kialakítására is, összesen 36 fő mentor/mentorált szülő bevonásával. A célcsoport körében az aktív állampolgári attitűd kialakulásának elősegítése és megerősítése céljából 4-4 közösségi akció valósult meg 1-1 témában (fogászati ellátás bővítése, az ápolási díj megemelése) valamint 6-6 szemléletformáló és „Lélekerősítő” foglalkozás, „Esélyóra” (emberi jogi játékokkal és szituációs gyakorlatok keretében a cél, hogy a résztvevők minél inkább bele tudják magukat érezni a fogyatékosok élethelyzetébe) lebonyolítására is sor került. A projektidőszakában a szervezet tagjai a TASZ révén képzést kaptak a kitagolás és a lakóotthon-építés európai standardjairól, illetve a Heves megyében futó, EU-s pénzből támogatott kitagolás projekt részleteiről, támpontokat a sajtófigyeléshez és tárgyalásokhoz. A monitoring tevékenységről 3 jelentés készült. A kampány céljairól a szervezet négy db kisfilmet is készített.
A projekt elérte a kitűzött a céljait, a szervezet érdekvédelmi funkciói erősödtek, a működtetési eszköztára megerősödött. A projekt közösségszervező tapasztalatainak átadása más programok keretében szervezett találkozókon már a megvalósítási szakaszban realizálódott. A bevont célcsoport a projekt keretében információkat, módszertani segítséget kapott a helyi viszonyok és a közállapotok értelmezéséhez, továbbá a számukra kiemelten fontos ügyekben a közös érdekeik beazonosításához, védelméhez. A projekt hatásaként 140 szülő vált képessé arra, hogy demokratikus eszközökkel képviselje érdekeit a helyi döntéshozatalban.

 

Vissza a projektekhez