Támogatott projektek

Projekt címe Én az ő helyükben - és tényleg!
Projektazonosító NCTA-2013-0964-C
Témakör Közösség és szervezetfejlesztés
Szervezet neve Magyar Pszichodráma Egyesület
Levelezési cím 1380 Budapest, Pf. 1215
Telefon 06204214873; 0612702815
Email mpetanbiz@gmail.com
Honlap http://www.pszichodrama.hu
Projektfelelős Kökény Veronika
Projekt időszaka 2013. augusztus 1. - 2014. július 30.
Támogatás összege 9,389 €

A Magyar Pszichodráma Egyesület \"Én az ő helyükben ...és tényleg!\" projektjében a szociodráma segítségével öt civil szervezet dolgozói közt fejleszti az együttműködést. A beavatkozás hatékonyságát is mérik, az eredményeket pedig közzéteszik. A projekt hosszú távú célja, hogy a szociodráma, mint társas / társadalmi problémák kezelésére kidolgozott, hatásvizsgálatokkal alátámasztott csoportmódszer, Magyarországon is beépüljön a köztudatba és a közhasználatba.

A projekt során a pályázó szervezet az ország több pontján tevékenykedett, elsősorban Budapesten, azonban jelen voltak például Orosházán is. A végrehajtott szociodramatikus események tényleges hatással voltak az azon résztvevő, civil szervezetek dolgozóira. A Magyarországon még formabontó módszer segítségével például egy szervezet vezetője a szociodráma módszerének segítségével „belebújhatott” egy, szintén ott dolgozó beosztott bőrébe, átélhette, milyen is az adott helyen „más pozícióban létezni” ezáltal is elősegítve a munkatársak közti hatékonyabb együttműködést.
A Magyar Pszichodráma Egyesület Szociodráma Munkacsoportjának „Én az ő helyükben... és tényleg!” c. projektje során 5 civil szervezet munkatársi csoportja részesült szociálpszichológiai alapon működő szociodráma csoportmódszerrel dolgozó 1 napos tréningen, melynek célja, hogy növelje a demokratikus egyéni- és csoportműködés, azaz jelen esetben a párbeszéd és együttműködés hatékonyságát. A szociodramatikus eseményt szakszerű hatásvizsgálat kísérte, Magyarországon elsőként. A hatásvizsgálat azt mutatta, hogy a civil szervezetek munkatársainak tartott szociodráma módszerrel végzett szervezetfejlesztés mérhető módon hat nemcsak a résztvevők, hanem a szervezet tagságának működésére is. A pozitív hatás (azaz pozitív irányú elmozdulás) az információáramlás, civil szervezeti aktivitás, a személyes viszony a szervezethez – dimenziók mentén történt. A projekt tevékenységét és eredményeit folyamatos kommunikáció kísérte a média képviselői felé, hogy népszerűsítse azokat.
Az egyesület az elért eredményeket felhasználja a szociodráma módszerének tudatos és célzott alkalmazására a társas, illetve társadalmi békétlenségek számos érzékeny területén.

 

Vissza a projektekhez